Nógrádi György: Az ukrajnai háború eszkalálódik

A biztonságpolitikai szakértő szerint a cél most a harmadik világháború elkerülése, ugyanis az orosz–ukrán háború helyzete „egyre csak romlik”. Nógrádi György lapunknak adott interjújában elmondta, hogy a háború okozta válságba „befelé és nem kifelé” tartunk, miközben szerinte a Nyugat és a NATO nem mutat tárgyalási készséget.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 12:55
null
Harkiv, 2023. február 23. A 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának elsõ évfordulója elõtt. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megítélésem szerint az Ukrajnába küldött fegyverek a háború idejét megnövelik, a konfliktust meghosszabbítják, de Kijev ezt a háborút nem nyerheti meg. Az, hogy a politikusok ennek kapcsán miket mondanak, az legfeljebb érdekes – nyilatkozta a lapunknak adott interjúban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Hozzátette: az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke, négycsillagos német tábornokok azt mondják, hogy „egy atomhatalmat nem lehet megverni, mert az akkor bevetné az atomfegyvert”.

Sajnos, a válságba befelé és nem kifelé jövünk

 – tette hozzá Nógrádi György.

A szakértő emlékeztetett, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO-nak) 1967-ben a Harmel-jelentés keretében még az a kétlépcsős stratégiája élt, hogy tartsák fenn a katonai erőt a Szovjetunióval szemben, de egyúttal mutassanak tárgyalási készséget is. – Az utóbbi most nem látom – fűzte hozzá.

Nógrádi György felhívta a figyelmet arra is, hogy amíg az utolsó, 2001-es ukrán népszámlálási adatok alapján az ország lakossága akkor 48 millió volt, jelenleg a Nyugatiak ezt 27 millióra becsülik.

Hozzátette: 

Az elmúlt néhány évben Ukrajnát több mint ötmillióan hagyták el Oroszország irányába.

– Az ország gazdaságilag teljes mélypontra kerülne, ha egy-két hétig nem kapna nyugati gazdasági és katonai támogatást. Jelenleg a Nyugat stratégiai célja Ukrajna megerősítése, az oroszok meggyengítése és amennyire lehet keletre szorítása – mondta.

Ez a háború eszkalálódik, sajnos a válságba befelé megyünk, az alapvető cél pedig a harmadik világháború megakadályozása, mert a helyzet folyamatosan romlik

 – nyomatékosított.

Hozzátette: ezt a háborút, az agressziót az oroszok kezdték el, de ennek egy előzménye, hogy hosszú éveken keresztül Ukrajnában rendkívül tudatosan gyilkolták az oroszokat, házakat gyújtottak rájuk – említi példaként.

Nógrádi György szerint mindemellett Kijev „a minimális jogokat sem hajlandó megadni az országában élő kisebbségeknek, nemcsak az oroszoknak, hanem a lengyeleknek, magyaroknak, románoknak és a többinek sem”.

Borítókép: a 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója előtt (Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.