William Ruger: Nyugaton sokan ki akarják véreztetni az oroszokat

A nemzetközi kapcsolatok realista iskolájáról beszélt William Ruger, a konzervatív Cato Institute védelmi politikai szakértője, az afganisztáni háború veteránja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) eseményén. A szakértőt az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetének is jelölték, és kiemelkedő szószólója volt annak, hogy fejezzék be az amerikai részvételt a háborúban. Az MCC-ben járva Ruger rámutatott, Nyugaton nem nézik jó szemmel, ha a békéről beszélnek vagy ellenzik az orosz sportolók, művészek kitiltását eseményekről.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 16:18
William Ruger, a védelmi politika szakértője, az afganisztáni háború veteránja és a "Stand Together" volt külpolitikai alelnöke a Mathias Corvinus Collegium (MCC) eseményén Budapesten. Forrás: Mathias Corvinus Collegium
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A háború Oroszország és Ukrajna között hosszú lesz és véres, mert amíg a résztvevők el nem hiszik, hogy a tárgyalóasztalnál könnyebben meg tudnak egyezni, mint a csatatéren, miért állnának le a harcokkal? – tette fel a kérdést William Ruger, a konzervatív Cato Institute védelmi politikai szakértője, az afganisztáni háború veteránja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) eseményén. Érvelésében rámutatott, hogy amíg az orosz erők a művelet sikereit látják, az ukránok abban hisznek, orosz ellenőrzés alá vont területeiket vissza tudják szerezni. Mellettük pedig a Nyugat sem a békére törekszik; a szakértő hozzátette:

Úgy gondolom, Nyugaton sokan vannak azok, akik ki akarják véreztetni az oroszokat.

Ruger ugyanakkor arról is beszélt, elővigyázatosnak kell lenni a háborúban. Ismertette, egyes vélemények szerint Joe Biden amerikai elnök óvatos politikát folytatott, mikor nem adott meg mindent Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, amit kért, azonban álláspontja szerint a nyugati retorika már kevésbé volt óvatos, amikor azt hangoztatták, bármi áron támogatják Ukrajnát. A konzervatív szakértő hangsúlyozta, az orosz–ukrán háború hátterében egyébként a NATO áll, mely korábban ígéretet tett arra, nem fogja bővíteni tagállamainak listáját. Ruger ugyanakkor rámutatott, a tavaly kirobbant ukrajnai háború áll amögött, hogy a kelet-európai államok – nevezetesen Ukrajna és Grúzia – tagja kíván lenni a katonai szövetségnek.

A szakértő szerint az ukrajnai háború ideológiai megosztottságot is okozott: a jobboldali amerikai politikusok ugyanis egyre inkább belefáradnak a konfliktusba, ráadásul az eszkaláció veszélye is növekszik. Mindezek mellett úgy látják, más bel- és külpolitikai prioritások – beleértve Kínát – a háttérbe szorulnak.

Borítókép: William Ruger, a védelmi politika szakértője, az afganisztáni háború veteránja és a „Stand Together” volt külpolitikai alelnöke a Mathias Corvinus Collegium (MCC) eseményén Budapesten (Fotó: Mathias Corvinus Collegium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.