A hatékony békekötés leckéje – 25 éves a nagypénteki egyezmény

Huszonöt éve írták alá a brit kormány, az északír pártokból álló fórum, illetve az Ír Köztársaság képviselőiből álló delegációk vezetői azt a megállapodást, amely évtizedes polgárháborús állapotoknak vetett véget. A nagypénteki egyezményre annak negyedszázados évfordulóján a brit alkotmányosság fontos részeként tekinthetünk, nemcsak történelmi jelentősége, hanem a jelenkorban betöltött szerepe miatt is.

2023. 04. 07. 6:50
Tony Blair volt brit miniszterelnök, Bertie Ahern volt ír kormányfő és a Nagypénteki Egyezmény kidolgozásában jelentős szerepet vállaló amerikai George Mitchell az egyezmény megkötésének 20. évfordulójára szervezett fogadáson. (Fotó: flickr.com / Titanic Belfast)
Tony Blair volt brit miniszterelnök, Bertie Ahern volt ír kormányfő és a Nagypénteki Egyezmény kidolgozásában jelentős szerepet vállaló amerikai George Mitchell az egyezmény megkötésének 20. évfordulójára szervezett fogadáson. (Fotó: flickr.com / Titanic Belfast)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Észak-Írország talán az egyetlen példa, ami eszembe jut – a modern történelemben – egy olyan békefolyamatra, amely valóban eredményes volt” – mondta Tony Blair volt brit miniszterelnök, az 1998-ban megkötött nagypénteki egyezmény egyik aláírója a BBC közszolgálati televízióadó új dokumentumfilmjében. Rengeteg szenvedéssel járó időszakot lezáró, gyakorlatilag békeszerződést írtak alá a döntéshozók Belfastban, amelynek jelentősége nem csak történelmi léptékben elvitathatatlan.

 

Észak-Írország létrejötte és a bajok gyökerei

Amikor Írország, amelyet sokáig nagyobb szomszédja, Nagy-Britannia uralt, 1912-ben római katolikus többségű, önkormányzati országgá vált, egy hat megyéből álló, protestáns többségű északi régió az Egyesült Királyság része maradt. Észak-Írország két fő közösségre szakadt: a – többségében katolikus – nacionalistákra, akik egyesülni akartak Írország többi részével, és a nagyrészt protestáns unionistákra, akik britek akartak maradni.

A katolikus kisebbség hátrányos megkülönböztetést tapasztalt a protestánsok által dominált államban a munkahelyek, a lakhatás és más területek terén.

Az 1960-as években a katolikus polgárjogi mozgalom változást követelt, de a kormány és a rendőrség kemény válaszlépésekkel szembesült. A helyzet az ír köztársasági fegyveresek, lojalista félkatonai erők és brit csapatok részvételével zajló konfliktussá fajult. 

"A hosszú séta" - a brit hadsereg műszaki tisztje egy gyanús eszköz felé tart az észak-írországi Belfastban, a Manor Street és az Oldpark Road kereszteződésénél. (Forrás: Wikimedia Commons)
„A hosszú séta”: a brit hadsereg műszaki tisztje egy gyanús jármű felé tart az észak-írországi Belfastban, a Manor Street és az Oldpark Road kereszteződésénél. (Forrás: Wikimedia Commons)

 

Véres évtizedek

Az 1970-es éveket éleződő és egyre kegyetlenebb konfliktus jellemezte, gyakorlatilag polgárháborús helyzet uralkodott. 

1972. január 30-án, az ír U2 zenekar által is megénekelt „véres vasárnapon” a brit hadsereg tizenhárom fegyvertelen embert lőtt agyon egy előzőleg betiltott tüntetésen Észak-Írország második legnagyobb városában, Londonderryben.

Egy tizennegyedik ember néhány hónappal később belehalt sérüléseibe, míg tizenöt másik civil megsebesült. Ez volt a legnagyobb számú, egyetlen lövöldözés során megölt civil áldozattal járó összecsapás.

A robbantások és lövöldözések következtében mintegy 3600 ember halt meg, főként Észak-Írországban, bár a republikánusok a brit szárazföldön is robbantottak. Az egyik legnagyobb ilyen akció az Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) 1984. október 12-én, a brit kormány tagjai ellen elkövetett merénylete volt. Ekkor a dél-angliai Brighton egyik szállodájában pártgyűlést tartó Konzervatív Párt ellen robbantottak, fő céljuk Margaret Thatcher miniszterelnök megölése volt. Az elkövető egy hosszú időzítésű bombát helyezett el a szállodában, mielőtt a kormányfő és kabinetje megérkezett volna a konferenciára. Bár Thatcher épphogy megúszta a robbanást, öt ember meghalt, köztük Sir Anthony Berry frakcióvezető-helyettes, további 31-en pedig megsebesültek.

A Brighton Grand Hotel az IRA 1984-ben végrehajtott merénylete után. (Forrás: Wikimedia Commons)

Az 1990-es években az IRA tovább fejlesztette képességeit, állásaikat nem egyszer mesterlövészekkel védték, és a brit hadsereg helikopterei közül is többet lelőttek. 

 1991. február 7-én merényletet követtek el John Major miniszterelnök és háborús kabinetje ellen, amikor mozsárlövedéket lőttek a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki rezidenciára, miközben a politikusok az öbölháborúról tárgyaltak.

 A merényletnek végül négy sérültje lett, Major és kabinetje sértetlenül megúszták.

A háttérben zajló politikai manőverek elhúzódó időszaka után, két, nagy horderejű terrorista akciót követően 1994-ben mind a lojalista, mind a republikánus félkatonai csoportok tűzszünetet hirdettek. A tűzszünetet az IRA 1996-ban egy, London Docklands városrészében végrehajtott teherautós robbantással rúgta fel. A robbanásban ketten meghaltak. 

Végül az Észak-Írország jövőjével foglalkozó testület megalakulása szolgált a tűzszünet visszaállításának apropójául, miután az Írország újraegyesítését támogató Sinn Fein párt a fórumban való részvételre kiírt általános választásokon 15,5 százalékos, meglepően erős eredményt ért el; részvételüket a brit kormány viszont csak abban az esetben engedélyezte, ha az IRA visszatér a tűzszünethez.

 Ez 1997. július 20-án megtörtént, így megindulhattak a tárgyalások, amelyek végül az egyezmény megkötését eredményezték.

 

A nagypénteki egyezmény tartalma

A megállapodás a legtöbb észak-írországi politikai párt közötti többpárti megállapodásból, valamint a brit és az ír kormány közötti brit–ír megállapodásból áll. Észak-Írország jelenlegi decentralizált kormányzati rendszere a megállapodáson alapul.

A szuverenitással, a kormányzással, a diszkriminációval, a katonai és félkatonai csoportokkal, az igazságszolgáltatással és a rendfenntartással kapcsolatos kérdések központi szerepet játszottak a megállapodásban. 

A megállapodás a hatalommegosztás elve alapján visszaállította Észak-Írország önkormányzatát, és tartalmazta a beleegyezés elvének elfogadását, a polgári és politikai jogok melletti elkötelezettséget, a kulturális egyenrangúság fontosságát, a rendőrségre vonatkozó reformintézkedéseket, a félkatonai szervezetek lefegyverzését és az általuk szedett foglyok mielőbbi szabadon bocsátását, majd a demilitarizálást.

 A megállapodás számos intézményt is létrehozott Észak-Írország és Írország („Észak–Dél”), valamint Írország és az Egyesült Királyság („Kelet–Nyugat”) között.

A megállapodást az írországi választók az 1998. május 22-én tartott két népszavazáson fogadták el.

 

Huszonöt évvel később

Az észak-írországi nagypénteki megállapodást közvetítő nemzeti vezetők szerint a békeszerződés 25 évvel az aláírása után is példaértékű a világ számára.

„Olyan vezetők voltak, akik még személyes politikai kockázatot vállalva is készek voltak szembenézni saját pártjuk ellenszegülő elemeivel, és előrelépni” – mondta Tony Blair volt miniszterelnök.

Ezért ez a békefolyamat mindenhol tanulságul szolgálhat

– tette hozzá.

A megállapodás a brit alkotmányosság olyannyira fontos alapköve, amely az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésekor is az egyik legnagyobb ellentéteket szító problémaköre volt, amelyre csak most, három évvel a jogi értelemben történt kilépést követően tudtak megoldást találni.

Borítókép: Tony Blair volt brit miniszterelnök, Bertie Ahern volt ír kormányfő és a nagypénteki egyezmény kidolgozásában jelentős szerepet vállaló amerikai George Mitchell az egyezmény megkötésének 20. évfordulójára szervezett fogadáson 2018-ban (Fotó: flickr.com/Titanic Belfast)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.