Belfast stabilitását veszélyeztetik?

Az északír kormányválság miatt Boris Johnson brit miniszterelnök felrúghatja az Európai Unióval kötött egyezséget, de Berlin és Dublin szerint erre nincs jogi és politikai alapja. Az északírek többsége ugyanakkor támogatja az egyezmény jelenlegi formáját.

2022. 07. 05. 6:03
JOHNSON, Boris
Hillsborough, 2022. május 16. Boris Johnson brit kormányfõt ábrázoló gúnymaszkot visel egy északír tüntetõ a kormányfõ látogatása idején a Belfast közelében levõ Hillsborough kastélyánál 2022. május 16-án, tizenegy nappal a tartományi parlamenti választások után. Johnson a brexit-megállapodás részét képezõ észak-írországi protokollról tárgyal a kormányalakítással megbízott helyi pártok vezetõivel. MTI/EPA/Mark Marlow Fotó: Mark Marlow
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt kedden a brit alsóház 295:221 szavazati arány mellett elfogadta, hogy az Európai Unióval kialkudott brexit-egyezményhez csatolt észak-írországi protokoll egyes részeit egyoldalúan törölheti London. Mivel az Egyesült Királyság többé nem tagja az Európai Uniónak, az oda, vagy onnan érkező áruk (többségén) vámellenőrzést kell lefolytatni. A protokoll értelmében ezt nem az EU határán – vagyis az ír-északír határon –, hanem Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között, az Ír-tengeren kell lefolytatni. Azonban ez nem tetszik Londonnak, így változtatni akar.

Boris Johnson kormányának célja kettős.

Egyfelől az Észak-Írországba érkező és ott is maradó árukra nem akarnák lefolytatni a vámellenőrzést, választást adnának a vállalkozásoknak, hogy az EU-s vagy brit szabványoknak akarnak megfelelni, és növelnék a befolyásukat az áfakulcsok meghatározásában is. Másrészt el akarják érni, hogy a koronahű, protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) – amely Belfast szorosabb kapcsolatát propagálja Londonnal – visszatérjen az északír kormányzatba. A májusi észak-írországi választásokat a Sinn Féin katolikus, köztársaságpárti párt nyerte meg, és – az északír polgárháborút lezáró, 1998-as nagypénteki békemegállapodás értelmében – a DUP-val kellene közös egységkormányt létrehoznia.

Annalena Baerbock német és Simon Coveney ír külügyminiszter felszólították Londont, hogy tartsa magát az Európai Unióval kötött egyezséghez, mondván, „sem jogi, sem politikai alapja nincsen azon változtatni”.

A miniszterek felhívták a figyelmet arra, hogy a brit kormány a nagypénteki egyezmény megsértését kockáztatja.

A brit külügyminiszter, Liz Truss szerint azonban „nincs más választásuk”, hiszen az EU a tárgyalások során kizárta a megállapodás szövegének a módosítását. Emellett London célja helyreállítani az egyre romló helyzetet Észak-Írországban, amely a hatalommegosztáson alapuló kormányzat felállításával kezdődhetne el, ám a DUP csak úgy hajlandó együttműködni a Sinn Féinnel, ha felülvizsgálják az észak-írországi protokollt. Az edinburghi jogi egyetem professzora, Alan Boyle szerint London hivatkozhat az egyezmény tizenhatodik cikkelyére, amely „kimutatható társadalmi károk” esetén lehetőséget biztosít a protokoll egyes részeinek a felfüggesztéséhez. Ez szerinte megvalósul a jelenleg összeomlott belfasti kormányzattal.

A belfasti Queen’s Egyetem júniusi közvélemény-kutatása szerint

a válaszadók 55 százaléka támogatja az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelmi egyezményt – februárban még öt százalékponttal kevesebben támogatták.

A kutatásban résztvevők 57 százaléka ellenezte London egyoldalú szerződésmódosítási szándékát, ám háromnegyedük támogatja, hogy a lezáratlan kérdésekben tárgyalásos úton szülessen egyezség. A többség szerint az egyezmény ugyan pozitív az északír gazdaságra nézve, de 59 százalékuk aggódott annak negatív hatására a politikai stabilitás tekintetében. A válaszadók 84 százaléka mondta azt, hogy nem bízik a Boris Johnson vezette londoni kormányban. 

Szakértők szerint a brit kormány válaszút elé érkezett.

Támogathatja az unionistákat, hogy visszatérjenek a belfasti kormányba, ezzel helyrehozza az Egyesült Királyság egységét, de felrúgja az Európai Unióval kötött szerződést és veszélyezteti a nagypénteki egyezmény által eredményezett törékeny békét. Vagy engedheti, hogy Belfast hosszú távon Írországhoz közeledjen és továbbra is vámkötelessége legyen az Egyesült Királyságon belül. A brit parlament július 13-án tárgyalja tovább a javaslatot, amelynek végső változatát még el kell fogadni, hogy már akár idén életbe léphessen.

Borítókép: Boris Johnson brit kormányfõt ábrázoló gúnymaszkot visel egy északír tüntető a kormányfő látogatása idején a Belfast közelében levő Hillsborough kastélyánál 2022. május 16-án. (Fotó: MTI/EPA/Mark Marlow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.