A kiszivárgott dokumentumok szerint is hatástalanok a szankciók

Kiszivárgott dokumentumok szerint az Oroszország ellen bevezetett szankciók ellenére Moszkva még legalább egy évig képes lesz finanszírozni a háborút.

Magyar Nemzet
2023. 04. 27. 9:20
null
Bahmut, 2022. december 31. Ukrán katonák egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levõ Bahmutban 2022. december 31-én. Bahmut városában a több mint négy hónapja dúló harcok miatt megszûnt az áram- és a gázszolgáltatás. MTI/EPA/George Ivancsenko Fotó: George Ivancsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hírszerzés a nemrég kiszivárgott titkos dokumentumok alapján úgy véli, hogy Oroszország még legalább egy évig képes finanszírozni az ukrajnai háborút, még a jelenlegi kemény szankciók mellett is − számolt be a The Washington Post. Az amerikai napilap szerint az orosz gazdasági elit egyes képviselői nem értenek egyet az ország Ukrajnával kapcsolatos álláspontjával, a szankciók pedig ártottak az üzletüknek. 

Egy március eleji értékelés szerint azonban nem valószínű, hogy megvonják támogatásukat Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. 

Moszkva a társasági adóemelésekre, az állam jóléti alapjára, a megnövekedett importra és az üzleti alkalmazkodóképességre támaszkodik, ezzel enyhítve a rá nehezedő gazdasági nyomást − olvasható a kiszivárgott dokumentumban.

Az értékelésben olvashatók megegyeznek egy, a lapunk által is szemlézett független jelentéssel, melyet a múlt héten hoztak nyilvánosságra. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) washingtoni elemzőintézet tanulmányában azt vizsgálta, hogy milyen hatással vannak a büntetőintézkedések az orosz hadiiparra, s ebből kifolyólag a háború kimenetelére. 

Legfőbb következtetésük, hogy a szankciók és az eddigi veszteségek miatt az orosz haderő már sokkal rosszabb állapotban van, mint a háború kezdetekor, azonban még mindig jelentős tartalékokkal rendelkezik a harcok folytatására.

A Washington Post által most szemlézett kiszivárgott dokumentum egyike azoknak a titkosított aktáknak, amelyből április elején több tucatot fedeztek fel a közösségi médiában, köztük az ukrajnai háborúval, Kínával, a Közel-Kelettel és más országokkal és régiókkal kapcsolatban. 

Mint később kiderült, a kiszivárogtatásért egy 21 éves massachusettsi amerikai nemzetőr felelős, aki a hírszerző egységnél rendszergazdaként dolgozott, és a Discord üzenetküldőn tett közzé fényképeket a dokumentumokról. A kiszivárogtatással kapcsolatos nyomozás jelenleg is tart.

 

Borítókép: Ukrán katonák egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Donyec-medencében lévő Bahmutban 2022. december 31-én. Bahmut városában a több mint négy hónapja dúló harcok miatt megszűnt az áram- és a gázszolgáltatás (Fotó: MTI/EPA/George Ivancsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.