Ferenc pápa szerint sértő és alaptalan vádakkal támadják Szent II. János Pált

Ferenc pápa vasárnap sértőnek és alaptalannak nevezte a Szent II. János Pált ért vádat, amelynek lényege, hogy több mint negyven évvel ezelőtt fiatal lányokat vittek a Vatikánba, hogy molesztálják őket, és a pápa tudott erről.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 04. 17. 13:03
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. április 12. Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2023. április 12-én. A katolikus egyházfõ április 28-30. között apostoli látogatást tesz Magyarországon. A Szentatyának ez lesz a 41. külföldi látogatása, mióta 2013 márciusában Róma püspökének választották. MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari Fotó: Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Biztos vagyok benne, hogy a világ minden tájáról érkező hívek érzéseit tolmácsolom, amikor hálámat fejezem ki Szent II. János Pál emlékének, aki ezekben a napokban sértő és alaptalan célzások tárgya lett” – mondta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren tartott beszédében.

Ezzel az egyházfő arra reagált, hogy még a múlt héten egy televízióműsorban arról beszéltek,

hogy II. János Pál tudtával azért vittek fiatal lányokat a Vatikánba, hogy molesztálják őket.

Olaszország egyik máig legrejtélyesebb ügye Emanuela Orlandi 1983-as eltűnése. A lány tizenöt éves volt akkor, az anyja abban az időben a Vatikánban dolgozott jegyszedőként, és a család a pápai államban lakott. Az ügyről rengeteg találgatás látott már napvilágot, ugyanis máig megoldatlan – írja a Reuters.

Beszámolnak arról is, hogy a műsorban Pietro Orlandi, a fiatal lány testvére egy olyan hangfelvételt játszott le, amely szerint Emanuela, miután zeneleckére ment, nem tért haza 1983. június 22-én, és többé nem is került elő. A hangfelvételen Orlandi szerint egy szervezett bűnözői csoport tagja szólal meg, akiről az olasz média évtizedek óta feltételezi, hogy része lehet a lány eltűnésében, és arról beszél, hogy több mint negyven évvel ezelőtt lányokat vittek a Vatikánba, és II. János Pál pápa tudott erről.

A megjegyzések természetesen nagy vihart kavartak, így Alessandro Diddi vatikáni főügyész szombatra beidézte Pietro Orlandi ügyvédjét, Laura Sgrót, hogy beszéljenek az ügyről. Az ügyvéd vasárnap arról nyilatkozott a Reutersnek, hogy II. János Pál neve nem merült fel a Diddivel folytatott beszélgetésen. Arról is beszélt, hogy soha nem kérdőjelezte meg II. János Pál szentségét, miközben az eltűnt lány testvére helyeselte, hogy Ferenc pápa megvédte II. János Pált.

Pietro Orlandi megjegyezte, hogy a televíziós műsorban „olyan állításokat ismételt meg, amelyeket mások mondtak”.

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.