Házi őrizetbe kerül a brüsszeli korrupciós ügy egyik fő gyanúsítottja

Az olasz Pier Antonio Panzeri korábban vádalkut kötött a hatóságokkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 06. 20:54
Qatargate: Pier Antonio Panzeri Ready To Collaborate With Belgian Justice
Antonio Panzeri (Fotó: IPA/ABACA-PRESS) ABACA-PRESS/ Fotó: IPA/ABACA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy brüsszeli bíróság csütörtökön elrendelte a korrupciós botrányban érintett Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista európai parlamenti (EP) képviselő házi őrizetbe helyezését – közölte Laurent Kennes, a lombardiai politikus jogi képviselője. Panzerit december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok. Az olasz sajtó szerint hamarosan elengedik Saint-Gilles börtönéből. 

 

Az olasz politikusnak a továbbiakban brüsszeli otthonában kell tartózkodnia, lábán pedig elektronikus bilincset kell viselnie.

 

Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal, aminek részeként egyéves börtönbüntetésben sikerült megállapodnia a bírósággal. Korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott Marc Tarabella belga EP-képviselőnek a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért.

A görög szocialista Eva Kailit és három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A volt alelnök szintén letartóztatott élettársa, az olasz Francesco Giorgi később beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelynek segítségével Marokkó és Katar megpróbálta befolyásolni az EP döntéseit.

 Az ügyben eddig öt ember ellen emeltek vádat: Eva Kaili, Marc Tarabella és Francesco Giorgi mellett Pier Antonio Panzeri a negyedik, aki korábban EP-képviselői munkája mellett a Fight Impunity (Le a mentelmi joggal) nevű civil szervezet alapító-elnöke is volt, az ötödik pedig Niccolo Figa-Talamanca lobbista, a No Peace Without Justice (Nincs béke igazság nélkül) nevű civil szervezet igazgatója.

Borítókép: Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista európai parlamenti (EP) képviselő. (Fotó: IPA/ABACA-PRESS)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.