Konzervatív győzelem, elbukott Sanna Marin

Petteri Orpo finn konzervatív vezető győzelmet aratott Sanna Marin miniszterelnök baloldala felett.

Magyar Nemzet
2023. 04. 02. 22:53
ORPO, Petteri
Helsinki, 2023. április 02. Petteri Orpo korábbi pénzügyminiszter, a jobbközép Nemzeti Szövetség vezetõje a párt kampányközpontjában tartott eredményváró rendezvényen Helsinkiben 2023. április 2-án, a finn parlamenti választások napján. MTI/EPA/COMPIC/Mikko Stig Fotó: Mikko Stig
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petteri Orpo finn konzervatív vezető győzelmet aratott Sanna Marin miniszterelnök baloldala felett – írta meg a BBC. A brit közszolgálati csatorna hírportálja szerint a Nemzeti Koalíció (NCP) vezetője már ünnepel is: 

Mi kaptuk a legnagyobb mandátumot.

A vasárnapi finn parlamenti választás a várakozásoknak megfelelően három nagy párt fej fej melletti küzdelmét hozta, épp úgy, mint négy évvel ezelőtt, amikor a Sanna Marin vezette szociáldemokraták nyertek a populistának mondott Finnek Pártja és a jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Koalíció előtt.

A szavazatok közel 97,7 százalékának összeszámlálása után a konzervatív Nemzeti Koalíció vezet 20,7 százalékkal a szélsőjobboldali Finnek Pártja (20,1 százalék) és Sanna Marin miniszterelnök pártja, a Finn Szociáldemokrata Párt (19,9 százalék) előtt.

Ha az NCP-nek sikerül megtartania a fölényt, akkor Petteri Orpo kap lehetőséget arra, hogy tető alá hozzon egy kormánykoalíciót – ami jó eséllyel egyet jelent azzal, hogy Sanna Marin miniszterelnöksége véget ér – írta a Reuters.

A finn igazságügyi minisztérium honlapján követhető hivatalos adatok szerint egyébként az utolsó pillanatig változtak az eredmények.

MARIN, Sanna
Sanna Marin finn miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke a párt kampányközpontjában tartott eredményváró rendezvényen Helsinkiben 2023. április 2-án, a finn parlamenti választások napján. MTI/AP/Szergej Gric

Sanna Marinnak nem tett jót a partyvideó

Ma egy ötpárti, baloldali koalíció vezeti a skandináv országot, amely jelen formájában biztos nem marad, a nagy kérdés pedig az, hogy a legnagyobb kormányzati erő, a Szociáldemokrata Párt hatalmon tud-e maradni. A két nagyobbik koalíciós partner ugyanakkor, a Centrum és Zöldek viszont jelentősen veszítettek támogatottságukból a legutóbbi választások óta, a legkisebb koalíciós párt, a Svéd Néppárt pedig lehet, hogy be sem kerül a parlamentbe, ami azt is jelenti, hogy a három nagy pártnál koncentrálódik a támogatottság.

Elemzők rámutatnak, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin nélkül a kormánypárt támogatottsága lényegesen alacsonyabb lenne, ez azonban nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy újból kormányt alakíthassanak.

Az öt és fél milliós ország miniszterelnöke nem mondható tipikus kormányfőnek. Korábban nyíltan beszélt arról, hogy két nő nevelte fel, és igen korán, 34 évesen vált a valaha volt legfiatalabb finn kormányfővé. 

A fiatal miniszterelnököt próbára tette a járvány, az ukrajnai háború és a NATO-csatlakozás folyamata, de a pártján belüli botrányok is, ennek ellenére töretlen a népszerűsége, ugyanakkor a jelen állás szerint nagy a valószínűsége a kormányváltásnak. 

Ezt pedig leginkább az mutatja, a nemzeti radikálisok nagyot erősödtek, és míg Sanna Marin kizárja, hogy velük koalícióra lépjenek, addig a Nemzeti Koalíció erről másképp vélekedik. 

Az Igaz Finnek kampányának egyik jelentős üzenete az volt, hogy változtatni kell az ország bevándorláspolitikáján, hogy el lehessen kerülni, hogy az ország Svédország sorsára jusson elsősorban az erőszakos bűncselekmények és bandaháborúk elharapódzása miatt, ami már a finn utcákon is megjelent. Finnországban a lakosság körülbelül tíz százaléka külföldi születésű, míg Svédországban ez az arány húsz százalék; a párt szerint most kell megálljt parancsolni. A kampányt még a legutóbbi svéd választáson parádésan szereplő radikális testvérpárt elnöke, Jimmy Akesson is személyes jelenlétével támogatta.

Borítókép: Petteri Orpo korábbi pénzügyminiszter, a jobbközép Nemzeti Szövetség vezetője a párt kampányközpontjában tartott eredményváró rendezvényen Helsinkiben 2023. április 2-án, a finn parlamenti választások napján. MTI/AP/Lehtikuva

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.