Magyar Levente: Magyarország és Ukrajna közös útja a szoros együttműködés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Ukrajnába látogatott, ahol elmondta, hazánk intenzíven jelen van az ország újjáépítésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 03. 20:35
MAGYAR Levente
Ukrajnai háború – Magyar Levente a zahalci óvoda átadóünnepségén Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország intenzíven jelen van az ukrajnai újjáépítésben, Ukrajna és Magyarország közös útja a szoros együttműködés − jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Kijevben hétfői programjának eredményeit összegezve.

Magyar Levente, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet küldöttsége a délutáni órákban a Kijev közelében fekvő, hatalmas háborús károkat elszenvedett Bucsa városába látogatott. A Bucsa melletti Szinjakon őszre várhatóan elkészül a mintegy tízmillió eurós költségvetésű, többfunkciós önkormányzati szolgáltatóközpont.

A tervek szerint az önkormányzati hivatal mellett helyet kap itt egy orvosi rendelő, egy okmányiroda, egy posta és egy rendezvényterem is.

Ez a beruházás jelenleg a legfontosabb, ami magyar kormánytámogatással és az ökumenikus segélyszervezet koordinálásával zajlik Ukrajnában. Magyar Levente elmondta, hogy a délelőtti zahalci óvodaátadás után ez egy komolyabb jele, fokmérője annak, hogy Magyarország milyen intenzíven jelen van az ukrajnai újjáépítésben. A parlamenti államtitkár a munkamegbeszélései kapcsán kifejtette, hogy azok egyik fontos témája az újjáépítési munkálatok egyeztetése volt, valamint Magyarország Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatása az országon belül, illetve a Magyarországra menekült ukrán közösség vonatkozásában. Magyar Levente megjegyezte, hogy csak a legpozitívabb hangnemben és jelzőkkel lehet erről beszélni, hiszen szép eredmények vannak már mögöttünk, és a segítség tovább folytatódik majd.

Szó esett a kárpátaljai magyar közösséget érintő nyelvhasználati és oktatási kérdések szabályozásáról is. Magyar Levente emlékeztetett arra, hogy már a 2014-es forradalom után elindult egy olyanfajta ukrán jogalkotási folyamat, ami eredményezett egy, a kárpátaljai magyarság számára több szempontból sérelmes helyzetet. A háború átírta a prioritásokat, és a humanitárius segítségnyújtás került előtérbe.

Most eljött a lehetőség egy olyan megoldás kidolgozására, amely elfogadható mind a kárpátaljai magyarság számára, mind Kijev számára, mind pedig Budapest számára. Az államtitkár hozzátette, hogy az utóbbi a kárpátaljai véleménnyel nagyjából összhangban mozog.

Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy mind az elnöki hivatalban, mind pedig a szakminisztériumokban maximális nyitottság van, talán soha korábban nem tapasztalt mértékű nyitottság, így végre sikerülhet megnyugtatóan rendezni az ukrán–magyar kapcsolatokat megterhelő kérdéskört. Ukrajna és Magyarország közös útja a szoros együttműködés − húzta alá a parlamenti államtitkár.

Borítókép: Magyar Levente a zahalci óvoda átadóünnepségén (Fotó: MTI/Nemes János)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.