Szíriában végeztek az Iszlám Állam egyik magas rangú parancsnokával

Dróntámadás végzett a terrorszervezet európai merényletek megszervezéséért felelős vezetőjével.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 04. 10:38
Dróntámadással ölték meg Szíriában az Iszlám Állam egy magasrangú parancsnokát, állítja az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság (Centcom), 2023.04.04-én. (Fotó: Al Jazeera English / Twitter)
Dróntámadással ölték meg Szíriában az Iszlám Állam egy magasrangú parancsnokát, állítja az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság (Centcom), 2023.04.04-én. (Fotó: Al Jazeera English / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai erők végeztek az Iszlám Állam terrorszervezet egyik magas rangú parancsnokával Szíria északnyugati részén – jelentette be az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnoksága (Centcom).

A tájékoztatás szerint Hálid Ájid Ahmed al-Dzsabúri egy hétfői dróncsapásban vesztette életét, az akciónak nem voltak civil áldozatai.

Dzsabúri volt a terrorszervezeten belül az európai merényletek megszervezéséért felelős parancsnok – áll a közleményben, melyben hozzáteszik, hogy a parancsnok halála vélhetően egy időre megbénítja a külföldi merényletekkel foglalkozó csoportot.

Michael Erik Kurilla, a Centcom vezetője mindazonáltal figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam továbbra is veszélyt jelent, nemcsak Szíriára, hanem a térségen túlra is.

Noha a szervezet meggyengült, még mindig képes merényleteket végrehajtani a Közel-Keleten, és nem hagy fel azon próbálkozásaival sem, hogy a régión túlra is kiterjessze tevékenységét

– szögezte le a tábornok.

Az ENSZ márciusban szintén arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam még mindig fenyegetést jelent a térség országaira. A világszervezet becslései

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet úgy tudja, Dzsabúri tíz napja érkezett a lázadók irányította Idlíb tartományba, ahol a háza közelében végeztek vele.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és a szomszédos Irakban. A terroristák többévnyi vérontást követően a Washington vezette nemzetközi koalíciónak köszönhetően 2019 márciusában katonai vereséget szenvedtek Szíriában is. A szélsőségesek Szíria sivatagos, nehezen megközelíthető és gyéren lakott részébe szorultak vissza, ahonnan kiindulva gerillahadviselést folytatnak, valamint merényleteket követnek el.

Az amerikai erők az utóbbi években folytatták támadásaikat az al-Kaida és az Iszlám Állam dzsihadistái és rejtekhelyei ellen Szíria északnyugati részén. A légicsapások az al-Kaida terrorszervezetből kinőtt Hurász ad-Dín (A vallás őrzői) nevű csoport több tagjával is végeztek a lázadók ellenőrizte Idlíb tartományban.

Borítókép: Dróntámadással ölték meg Szíriában az Iszlám Állam magas rangú parancsnokát, állítja az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnoksága (Centcom) (Fotó: Al Jazeera English/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.