Európai és ázsiai terrortámadásokra figyelmeztetett az amerikai tábornok

Akár már a nyáron terrortámadás érheti Európát és Ázsiát egy amerikai tábornok szerint, aki az Iszlám Állam egy afganisztáni szervezetének a megerősödéséről beszélt a kongresszus előtt. Az ISIS-K már több száz civil életét oltotta ki, sőt 13 amerikai katona haláláért is felelősek. Szakértők szerint az amerikai afganisztáni kivonulás egyik következménye a hírszerzési képesség meggyengülése és a radikális szervezetek megerősödése.

2023. 03. 18. 6:50
Az Iszlám Állam (ISIS) zászlaja felfestve egy falon Afganisztánban. (Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP / AFP via Getty)
Az Iszlám Állam (ISIS) zászlaja felfestve egy falon Afganisztánban. (Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP / AFP via Getty) Fotó: Ahmad Al-Rubaye Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Iszlám Állam afganisztáni fiókszervezet (ISIS-K) hat hónapon belül terrortámadásokat hajthat végre Európában és Ázsiában amerikai állampolgárok ellen – fogalmazott a minap Michael Kurilla tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) parancsnoka a szenátus fegyveres szolgálatok bizottságának ülésén. 

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy „százezrek lehetnek veszélyben”.

Noha Donald Trump korábbi amerikai elnök ígéretéhez híven jelentősen visszaszorította az Iszlám Államot, „megfosztva” területeitől és befolyásától, a terrorszervezetet nem sikerült teljesen felszámolni, amelyre példa az ISIS-K jelenléte is. A szervezet Afganisztánban esküdt ellensége a táliboknak és az Egyesült Államoknak egyaránt.

Más esetek mellett a szervezet vállalta a felelősséget a 2021. augusztusi amerikai evakuálás során elkövetett kabuli repülőtéri támadásért, amelyben 170 afgán civil és 13 amerikai katona vesztette életét. A terrorcsoport a tálib hatalomátvétel óta legkevesebb hétszáz embert ölt meg a beszámolók szerint.

Kurilla szerint az ISIS-K az európai és ázsiai támadásoktól új tagokat és figyelmet remél, míg a végső célja amerikai földön végrehajtott terrortámadás.

Hozzátette: „Hazánk ellen nehezebb dolguk lenne a támadás végrehajtására.”

Korábban már a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) főnöke, Scott Berrier altábornagy vagy az Országos Terrorelhárítási Központ (NCTC) igazgatója, Christine Abizaid is arról számoltak be, hogy az ISIS-K fenyegetettsége a legjelentősebb, és „csupán idő kérdése, hogy a szervezetnek mikor lesz elég ereje megtámadni a Nyugatot”.

Hírszerzési információik szerint az ISIS-K-nak ezer-háromezer harcosa van jelenleg, akik sejteket hoztak létre Kabulban, valamint más afgán tartományokban, mint Kunar, Nangarhar és Nurisztán.

Feltételezések szerint a csoport több nyelven is aktívan toboroz, a pastutól a perzsán át az oroszig. A parancsnok szerint aggodalomra ad okot, hogy különösen Szíriában különböző börtönökben és sátortáborokban több ezer korábbi Iszlám Állam harcos van jelen.

Kurilla a nagy fokú bizonytalanság kapcsán a „leromlott hírszerzésre” panaszkodott. Amerikai katonai és hírszerzési tisztviselők ugyanis arról számoltak be, hogy az afganisztáni kivonulás egyik következménye a földi felderítés hiánya, amelyet megfigyelőrepülőkkel és drónokkal önmagában nem tudnak pótolni.

Dolgozunk azon, hogy felszámoljuk ezt az információs hasadékot

 – jelentette ki a parancsnok.

Borítókép: Az Iszlám Állam (ISIS) zászlaja felfestve egy falon Afganisztánban (Fotó: AFP/AFP via Getty/Ahmad Al-Rubaye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.