A republikánusok többsége szerint Trump az esélyesebb jelölt

A republikánusok többsége úgy véli, hogy Donald Trump volt elnöknek nagyobb esélye van megnyerni a 2024-es választást, mint Ron DeSantis floridai kormányzónak − derült ki a The Economist/YouGov friss felméréséből.

Kónya Rita
2023. 05. 29. 17:26
Donald J. Trump amerikai elnök grafikonokat és fotókat nézeget a floridai kormányzóval, Ron DeSantisszal folytatott megbeszélése során 2020. április 28-án a Fehér Ház Ovális Irodájában (Fotó: Fehér Ház / Shealah Craighead).
Donald J. Trump amerikai elnök grafikonokat és fotókat nézeget a floridai kormányzóval, Ron DeSantisszal folytatott megbeszélése során 2020. április 28-án a Fehér Ház Ovális Irodájában (Fotó: Fehér Ház / Shealah Craighead). Fotó: shealah_craighead
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvélemény-kutatás során a következő kérdést tették fel: „Ön szerint a két republikánus [jelölt] közül melyiknek van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a 2024-es elnökválasztást?”. A válaszadók Trumpot vagy DeSantist választhatták.

Összességében 40 százalék vélte úgy, hogy a két jelölt közül Trumpnak van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a 2024-es választásokat. Huszonnyolc százalék mondta ugyanezt DeSantisra vonatkozóan, közel egyharmaduk, 32 százalék pedig továbbra is bizonytalan, írja a Breitbart amerikai hírportál.

A republikánus válaszadók 58 százaléka bízik inkább abban, hogy Trump képes lesz legyőzni a demokrata jelöltet − feltehetően Joe Biden jelenlegi elnököt − 2024-ben, szemben azzal a 27 százalékkal, akik DeSantisban látják az esélyt, és 15 százaléknyi bizonytalannal.

Figyelemre méltó, hogy Trump a függetlenek és a demokraták körében is előnyben van, hiszen a függetlenek 32 százaléka mondta Trumpot, szemben a DeSantis 27 százalékával, 41 százalék viszont továbbra is bizonytalan. A demokraták 31 százaléka látja valószínűbbnek Trump győzelmét, mint DeSantisét, akire 29 százalék gondol esélyesebbként. Ebben a csoportban 40 százalék bizonytalan a kérdésben.

A felmérés május 20. és 23. között készült, tehát még azt megelőzően, hogy DeSantis szerdán hivatalosan is bejelentette 2024-es elnökjelöltségét a Twitteren, meglehetősen kínos körülmények között.

Két nappal később egy interjúban DeSantis „egyciklusos elnöknek” nevezte Trumpot. „A szavazók tudják, hogy egy olyan jelöltre van szükségünk, aki két cikluson át tud szolgálni. Egy olyan jelöltre, aki nagyot tud győzni, és azt hiszem, olyanra, aki már bizonyította rátermettségét és erejét” − utalt saját magára a floridai republikánus kormányzó, hozzátéve, hogy nagyra értékeli a volt elnök eredményeit, különösen a gazdaság terén.

Elemzők szerint DeSantis és Tim Scott dél-karolinai szenátor múlt heti hivatalos beszállása a republikánus elnökjelöltségért folyó harcba, nem hogy nem rontja Donald Trump esélyeit, de egyenesen az ő malmára hajtja a vizet. A volt elnök masszív támogatással rendelkezik, amiből úgy tűnik, nem nagyon tudnak lecsípni az ellenfelek, inkább egymást elől szipkázzák el a szavazókat, írja a The New York Times.

Eközben a regnáló elnök, Joe Biden hivatali idejének második legrosszabb népszerűségi mutatóját produkálta a Gallup friss közvélemény-kutatása szerint, amelyet a Breitbart szemlézett.

Az amerikaiak mindössze 39 százaléka támogatja Bident, ami csupán két százalékponttal magasabb, mint a múlt hónapban és tavaly márciusban mért 37 százalékos mélypontja.

A demokraták 84 százaléka, a függetleneknek mindössze 33 százaléka, a republikánusoknak pedig 4 százaléka helyesli Biden munkáját.

Borítókép: Donald J. Trump amerikai elnök grafikonokat és fotókat nézeget a floridai kormányzóval, Ron DeSantisszal folytatott megbeszélése során 2020. április 28-án a Fehér Ház Ovális Irodájában (Fotó: Fehér Ház/Shealah Craighead)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.