Az orosz vagy az ukrán mesterlövészpuska lő messzebb? + videó

Moszkva kivonja az 1963-ban elfogadott SVD-t, és egy korszerűbb, pontosabb és nagyobb lőtávolságú fegyvert állít hadrendbe.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 19:54
Vlagyimir Putyin orosz elnök teszteli a Chukavin félautomata mesterlövész puskát (SVCh 380). Az elnök 600 méteres távolságból 5-ből 3 célpontot talál el, 2018. 09.19-én. (Forrás: Russia in RSA / Twitter)
Vlagyimir Putyin orosz elnök teszteli a Chukavin félautomata mesterlövész puskát (SVCh 380). Az elnök 600 méteres távolságból 5-ből 3 célpontot talál el, 2018. 09.19-én. (Forrás: Russia in RSA / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lecserélik az oroszok a Dragunov-mesterlövészpuskájukat (SVD), és helyette a Chukavin (SVCh) félautomata puskákat fogják hadrendbe állítani. Az SVCh fokozatosan váltja fel az orosz hadsereg első számú mesterlövész puskáját, az SVD-t, amelyet 1963-ban fogadtak el.

A Kalasnyikov Konszern által 2016-ban kifejlesztett fegyvert még nem tudták nagy számban, éles körülmények között tesztelni. „Így a konszern szakemberei most pozitív visszajelzéseket kaphatnak az új puskát kezelő katonáktól” – fogalmazott Alan Lusnyikov, a konszern elnöke.

Az új generációs, félautomata puska lőszer nélküli tömege 4,6 kilogramm, hossza változattól függően, de alapvetően 115 milliméter, tárcakapacitása tíz lőszernek ad helyet, míg lőtávolsága 1000 méter.

A fegyver különlegessége, hogy háromfajta töltényhez az 54 millimétereshez, a NATO kompatibilis 51 millimétereshez,  és a .338 Lapua Magnumhoz készült. Ennek oka vélhetően az, hogy az orosz–ukrán háborúban már felmerülő lőszerhiányt csökkentsék, sőt az Ukrajnától elfoglalt területeken maradt nyugati lőszereket is felhasználhassák.

Az orosz–ukrán háborúban a mesterlövészpuskák hatékonynak bizonyultak, ezért mindkét fél körében keresettek.

Az ukrán hadsereg 2018 óta a saját gyártású UAR-10-es puskát használja, amely Kijev állítása szerint 1200 méteres távolságból is képes eltalálni a célpontokat, míg az orosz – most fokozatosan kivonásra kerülő – Dragunov lőtávolsága 800 méter.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök teszteli a Chukavin félautomata mesterlövész puskát (SVCh 380). Az elnök 600 méteres távolságból ötből három célpontot talál el, 2018. szeptember 19-én (Forrás: Twitter/Russia in RSA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.