Japán új szankciókat fogadott el Oroszországgal szemben

Bírálják az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítéséről szóló megállapodást.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 10:25
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula; TRUDEAU, Justin; KISIDA, Fumio
Hirosima, 2023. május 19. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök (b-j) a Hirosima elleni amerikai atomtámadás áldozatainak emlékére az Atombomba-kupola körül létesített hirosimai Béke Emlékparkban álló emlékmûvet megy megkoszorúzni a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának elsõ napján, 2023. május 19-én. MTI/EPA pool/Franck Robichon Fotó: Franck Robichon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán pénteken újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt. A szankciók kiterjednek több tucat magánszemély és csoport vagyonának befagyasztására és az orosz katonai vonatkozású szervezetekbe irányuló exporttilalomra is, hívja fel rá a figyelmet a The Independent brit napilap.

Macuno Hirokazu kabinetfőtitkár újságíróknak elmondta, hogy a kabinet jóváhagyása azt mutatja, hogy Japán lépést tart a G7-csoport többi országával, amelyek a múlt heti hirosimai csúcstalálkozójukon megállapodtak az Oroszország elleni szankciók fenntartásáról és szigorításáról.

Elmondta, hogy 

Japán elkötelezett amellett, hogy a többi G7-országgal és a szélesebb nemzetközi közösséggel együttműködve „javítsa Ukrajna helyzetét”.

Macuno Hirokazu élesen bírálta azt is, hogy Oroszország és Fehéroroszország csütörtökön aláírta azt a megállapodást, amely hivatalossá teszi Moszkva taktikai atomfegyvereinek szövetségese területén történő telepítését mint olyan lépést, amely tovább fokozza a feszültséget.

„A világ egyetlen olyan országaként, amely nukleáris támadást szenvedett el, Japán teljesen megengedhetetlennek tartja Oroszország atomfegyverekkel való fenyegetését és azok használatát” – mondta Macuno. „Japán kormánya követeli Oroszországtól és Fehéroroszországtól, hogy hagyjanak fel a feszültséget tovább fokozó lépésekkel, mivel továbbra is erős aggodalommal figyeljük a fejleményeket” – fogalmazott.

A külügyminisztérium, a kereskedelmi minisztérium és a pénzügyminisztérium által közösen kiadott közlemény szerint 24 személy és 78 szervezet került fel a vagyonbefagyasztással sújtottak listájára, köztük olyanok, akik állítólag segítettek a szankciók eltérítésében és kijátszásában.

Japán emellett nyolcvan orosz katonai vonatkozású szervezetre, köztük gépgyártókra is kiviteli tilalmat rendelt el. Az Oroszországnak nyújtott építőipari, mérnöki és egyéb szolgáltatások nyújtását is megtiltják.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának első napján, 2023. május 19-én (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.