Elképesztő összeget kell fizetni, hogy lehozzanak egy holttestet a Mount Everestről + videó

Az expedíció sem olcsó.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 05. 30. 16:24
A slow descent - Hillary Step
[UNVERIFIED CONTENT] Climbers descending the Hillary Step on Everest. Photo taken on the corniced ridge near the South Summit. Everest expedition 2010 Fotó: Bradley Jackson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg több mint kétszáz holttest van a Föld legmagasabb pontján, azaz a Mount Everesten – írja a Mandiner a Volgakstovo fehérorosz portál cikke alapján, amelyben kifejtették, hogy mennyibe kerül lehozni egy holttestet a hegyről. 

Ebben arról is írnak, hogy amikor a hegymászók megpróbálják meghódítani az Everestet, el kell fogadniuk az igazságot, ami az, hogy 

„ha a hegy elveszi az életüket, akkor a szeretteiknek sem ad holttestet”.

Egy holttest lehozása az Everestről tíz- és negyvenezer dollár körül mozog – ez nagyjából hárommillió és 13 millió forint átszámolva. 

A történet azonban nem ilyen egyszerű, a végösszeg ugyanis attól is függ, hogy milyen magasságból hozzák le, és az mennyi munkaórát vesz igénybe. Ha valaki nem halt meg, a költség még magasabb lehet, ugyanis, ha valaki megsérült, a kórházba történő szállításhoz szükséges helikopter vagy repülőgép bérleti díja is beleszámíthat a számlába.

Megjegyzik, hogy a sok kísérlet ellenére eddig csak egyetlen holttestet sikerült lehozni. Ezzel szemben több sikeres mentés is történt, az alábbi videón egy serpa visz le nyolcezer méter magasból egy mászót. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.