időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo

Kiderült, mennyibe kerül egy expedíció az Everestre

Magyar Nemzet
Forrás: Napi
2023.05.30. 11:41 2023.05.30. 14:11
Kiderült, mennyibe kerül egy expedíció az Everestre

Olykor előfordul, hogy sorok állnak a Mount Everesten az oxigénszegény környezetben, hogy a kalandorok feljuthassanak a 8848 méteres hegy csúcsára – már 2019-ben lehetett erről különböző cikkeket olvasni, és beszámolt erről a Magyar Nemzet is. Mindez azt feltételezi, hogy a Kínából és Nepálból is megközelíthető hegy nemcsak komoly kihívást jelent a hódítóknak, hanem rendkívül népszerű úticéllá is vált az elmúlt években. 

Akik tudják, milyen a világ tetején állni, azt mondják, olyan ez, mint az űrutazás, vagy egy merülés az óceánok mélyére. Az első sikeres mászást 1953. május 29-én – éppen hetven éve – Edmund Hillary és Tendzing Norgaj tette meg. Ők mindössze 15 percet töltöttek a csúcson, és indultak is vissza. 

A Mount Everest mindenféle körülmény, veszély, és kockázat ellenére az egyik legdrágább expedíció, így a helyiek jó pénzt tudnak keresni a mászók kísérésével – írja a Napi

Egy felmérés szerint a hegymászók nagyjából 10 és 70 millió forint közé teszik a költségeket.

Az árak alakulását egészen sok tényező befolyásolhatja, és egyébként folyamatosan emelkednek, két év alatt valamivel több mint hétszázalékos volt a drágulás. És itt nem az infláció az egyetlen, ami miatt ingadozhat az ár, az engedélyezési díjak, kormányzati oldalról az adók, logisztikai költségek, sőt még az időjárás is befolyásolhatja az árak alakulását. 

Nepálnak egyébként a nemzeti büszkesége a Mount Everest, és a 30 milliós ország turizmusának legfontosabb részét adja a Himalája.

A lap azt írja, nagyjából 20-21 millió forint alatt nem lehet megúszni az expedíciót, de néhány extra szolgáltatással akár a 70 millió forintot is elérhetik a költségek. Érdemes megjegyezni, hogy az expedíció nem csak pénz-, hanem időigényes is,

 ugyanis az 5 300 méter magasságban található alaptáborhoz vezető út és az emelkedőn a mászás körülbelül 3 hónapig tart.

Az emberi testnek azonban ez a néhány hónap nem elég arra, hogy alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, ezért nem ritka a mászóknál az agy- vagy tüdőödéma, sőt előfordulhat vakság vagy akár végtagfagyás is. Továbbá a mászók elveszítik a józan ítélőképességüket, és nem tudnak reális döntéseket hozni.

Borítókép: Expedíció a Mount Everesten (Fotó: AFP/Christian Kober)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.