Erről egyeztetett telefonon az orosz és a brazil elnök

A brazil fél kezdeményezésére Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetést folytatott Luiz Inácio Lula da Silvával, a Brazil Szövetségi Köztársaság elnökével.

2023. 05. 27. 6:22
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. december 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibõvített vezetõi kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2022. december 21-én, az ukrajnai háború alatt. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev Fotó: Szergej Fagyejcsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök a közösségi odalán tájékoztatott arról, hogy a kezdeményezésére telefonon beszélt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyin elnökkel, és megismételte, hogy országa kész mindkét féllel tárgyalni, hogy minél hamarabb lezárhassák a konfliktust. Lula a Twitteren is megköszönte Putyinnak, hogy meghívta őt a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra, ezzel kapcsolatban ugyanakkor azt írta:

azt válaszoltam, hogy jelenleg nem tudok Oroszországba utazni, de megismételtem Brazília készségét, hogy Indiával, Indonéziával és Kínával együtt a béke érdekében tárgyalni fog a konfliktusban érintett mindkét féllel.

A Kreml a Telegramon számolt be a telefonbeszélgetésről, a brazil elnök megosztotta a G7-ek legutóbbi csúcstalálkozóján való részvételével kapcsolatos benyomásait, és felvázolta az ukrajnai konfliktus megoldására irányuló lehetséges közvetítői erőfeszítésekkel kapcsolatos elképzeléseit is. 

Az orosz elnök elvi értékelést adott az Ukrajna körüli fejleményekről, miközben megismételte az orosz fél nyitottságát a politikai és diplomáciai úton folytatott párbeszédre, amelyet Kijev és nyugati támogatói továbbra is blokkolnak.

Az orosz–brazil stratégiai partnerség néhány aktuális aspektusát megvitatták, és kölcsönös érdeklődést mutattak annak további progresszív fejlesztése és a gyakorlati együttműködés elmélyítése iránt a különböző területeken. De szóba kerültek a különböző multilaterális platformokon belüli közös munkával kapcsolatos kérdések is – tájékoztatott a Kreml a Telegramon.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a hirosimában megrendezett G7-csúcstalálkozón kisebb feszültség alakult ki Lula brazil elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő között. Tervben volt ugyanis egy megbeszélés, ami végül elmaradt, mert az ukrán fél elkésett a találkozóról. Az ukrán elnök szinte az összes vezetővel egyeztetett, még Narendra Modi indiai miniszterelnökkel is.

A brazil elnök leszögezte, hogy nem csalódott, hanem ideges volt, mert szeretett volna az ukrán vezetővel egyeztetni és megbeszélni a dolgokat, de erre nem került sor. Lula a Twitteren azt írta a háborúval kapcsolatban, hogy sem Putyin, sem Zeleszkij nem beszél a békéről, holott a béke az egyetlen, amivel megmenthető lenne több ezer ember élete. Hozzátette, elítéli Ukrajna területi megszállását, amihez az oroszoknak nem volt joguk.

Borítókép:Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2022. december 21-én, az ukrajnai háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.