Félelemben élnek a New York-i kereskedők

Erőszakhullám söpör végig az Egyesült Államokon – a bolti tolvajok rettegésben tartják a kereskedőket, akik nemcsak az árujukat, hanem az életüket is féltik, és szigorúbb törvényekért könyörögnek. A gazdasági nehézségek miatt jelentősen nőtt a bűncselekmények száma az USA-ban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 10. 9:50
New York, (Kép: Pixabay)
New York, (Kép: Pixabay)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosak a bolti lopások az Amerikai Egyesült Államokban. New Yorkban például 2023 első negyedévében 81 százalékkal nőtt az ilyen típusú tolvajlások száma az elmúlt év azonos időszakához képest – írja a The New York Post konzervatív napilap. Éppen ezért ennek visszaszorítására egy több ezer helyi független élelmiszerboltot tömörítő csoport azt követelte az állam törvényhozóitól, hogy fogadjanak el új jogszabályokat. A szigorítások részeként a kiskereskedelmi dolgozókat megtámadó tolvajokat be is zárhatnák.

A javaslat szerint a helyzetet megoldó szigorítások része lehetne, hogy a kiskereskedelmi alkalmazottak bántalmazása ugyanolyan kategóriába essen, mint amikor például állami dolgozókat vagy taxisofőröket bántalmaznak, tehát az ellenük elkövetett erőszak nemcsak vétségnek minősülne, hanem óvadékköteles lenne.

A boltosoknak elegük van abból is, hogy – mint fogalmaznak – őket másodosztályú állampolgárként kezelik. Youssef Mubaraz, az ötezer tagot számláló Jemeni–Amerikai Kereskedők Szövetségének vezetője azt mondta: róluk a listán utolsóként gondoskodnak.

A javasolt intézkedéseket két demokrata politikus, Jessica Scarcella Spanton szenátor és Manny De Los Santos is támogatja. A törvénymódosítás javaslata szerint az intézkedésekre azért van szükség, mert az elmúlt években megugrott az erőszakos cselekmények száma, és egyre nagyobb gazdasági nehézségekkel kell szembenézniük az embereknek. Emiatt pedig megszaporodtak a bolti lopások is, amelyek gyakran verbális és fizikai támadásokat eredményeznek a kiskereskedelmi dolgozók ellen – áll a dokumentumban.

A javaslat előterjesztői szerint az új jogszabály megfelelne a józan ész logikájának, s a kiskereskedelmi dolgozók elleni kisebb testi sértések elkövetését is bűncselekménynek minősítené. A cél pedig az elrettentés 

– szögezik le.

Egy másik törvényjavaslat szerint egy bolti tolvaj, akit két éven belül másodszor is elítélnek ezért a bűncselekményért, óvadékköteles büntetést kaphatna. Ez az intézkedés a beterjesztők szerint biztosítaná, hogy azokat, akik lopnak, és akiket az elmúlt két évben kis értékű lopás miatt ítéltek el, ismételt és folyamatos bűncselekmények miatt már nagyobb értékű lopással vádolják.

A harmadik javasolt intézkedés pedig egy új fogalmat hozna létre, s a lopott áruk online értékesítésére vonatkozna.

A javaslatok beterjesztői arra is felhívják a figyelmet, hogy az egyre gyakoribb bolti lopások miatt a kereskedők költségei is megnőttek, többet kell költeniük biztosításra, s természetesen a rablások önmagukban is veszteséget okoznak nekik.

A súlyos helyzet kialakulásához egyesek szerint hozzájárulhatott az is, hogy a Donald Trump volt amerikai elnököt megvádoló ügyész, Alvin Bragg korábban enyhített bizonyos szabályokon. A manhattani körzeti ügyészt bűnpártoló, áldozatellenes politikával jellemzik. 

 

Bragg egyébként nemrégiben egy bizottsági meghallgatáson vett részt, amely azt hivatott kideríteni, milyen mértékben járult hozzá az ő politizálása a New York-i közbiztonság romlásához és az erőszakos bűncselekmények elszabadulásához.

Alvin Bragget egyébként Soros György is pénzelte a szervezetein keresztül. Egyike annak a több tucat „reformügyésznek”, akiknek megválasztását a tőzsdespekuláns nyíltan támogatta, dollártízmilliókat költve el. 

Borítókép: New York (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.