Hivatalosan is bejelentette elnökjelölti indulását Donald Trump legfőbb ellenfele

Ron DeSantis floridai kormányzó szerdán belépett a 2024-es elnökválasztási versenybe, és ezzel egy zsúfolt republikánus előválasztási versenybe is, amely tesztelni fogja mind az országos vonzerejét, mind pedig azt, hogy a Republikánus Párt hajlandó-e továbblépni Donald Trump korábbi elnöktől.

2023. 05. 24. 21:47
null
US-POLITICS-DESANTIS Fotó: CHENEY ORR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette indulását a 2024-es amerikai elnökválasztáson Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó. A 44 éves DeSantist Donald Trump volt elnök legfőbb riválisának tekintik az elnökválasztási jelöltségért folyó harcban.

DeSantis mai bejelentését sokan már régóta várták, és az Associated Press amerikai hírügynökség szerint a politikus immár hivatalosan is regisztráltatta magát a Szövetségi Választási Bizottságnál.

DeSantis belépését a republikánusok mezőnyébe már hónapok óta pletykálják, és őt tartják a párt egyik legerősebb jelöltjének a Fehér Ház visszavételére a demokrata Joe Biden elnöktől.

A nyolcvanéves, hivatalban lévő elnök a republikánusok szerint túlságosan baloldalra tolta az országot, miközben nem foglalkozott az inflációval, a bevándorlással és a bűnözéssel.

Donald J. Trump amerikai elnök grafikonokat és fotókat nézeget a floridai kormányzóval, Ron DeSantisszal folytatott megbeszélése során 2020. április 28-án a Fehér Ház Ovális Irodájában (Fotó: Fehér Ház / Shealah Craighead).
Donald J. Trump amerikai elnök grafikonokat és fotókat nézeget a floridai kormányzóval, Ron DeSantisszal folytatott megbeszélése során 2020. április 28-án a Fehér Ház Ovális Irodájában. Fotó: Fehér Ház/Shealah Craighead

A republikánus előválasztást úgy is nevezhetnék, Trump kontra DeSantis

DeSantis kiállása, beszéd- és politikusi stílusa sokak szerint sokkal „emészthetőbb”, mint Donald Trump volt elnöké; általános vélekedés, hogy mérsékeltebb alapállása előnyösebb képet festhet a republikánus oldalról.

DeSantis alig hat hónappal ezelőtt elképesztő, 19 százalékpontos előnnyel nyerte meg újraválasztását Floridában – akkor, amikor a republikánusok sok más államban küszködtek.

A republikánusok által irányított törvényhozás tavaszi ülésszakán több jelentős politikai győzelmet is aratott.

DeSantis vonzerejének tudatában Trump hónapok óta szinte kizárólag arra összpontosít, hogy aláássa DeSantis politikai vonzerejét. Trump és csapata úgy véli, hogy DeSantis lehet Trump egyetlen legitim fenyegetése a jelöltségre.

 

Guantánamóból a kongresszusba

Ron DeSantis az egyik első olyan republikánus vezető volt, akiknek a 2001 utáni terrorizmus elleni háború élménye már döntően befolyásolta politikai fellépését, emeli ki a The Independent című brit lap.

A patinás Yale Egyetemen, majd a Harvard jogi karán végzett DeSantis három évvel a 2001. szeptember 11-i merénylet után lépett be a haditengerészethez, amikor Amerika szembesülni kényszerült azzal, hogy katonai elköteleződései a Közel-Keleten nem rövid távú kirándulások lesznek.

A fiatal DeSantis azonnal ennek a valóságnak a kellős közepébe került: két rövid évvel a szolgálatba lépése után jogi megfigyelői feladatokat kapott az amerikaiak hírhedt guantánamói katonai börtönében, ahol mind a harcedzett al-Kaida-harcosokkal, mind a terrorcsoportokkal nem bizonyítottan kapcsolatban állókkal szemben az Egyesült Államok legszélsőségesebb vallatási és bebörtönzési módszereinek egyikét alkalmazták.

A börtönben betöltött feladatait továbbra is titok övezi. DeSantist ugyanakkor vádolták már azzal, hogy jelen volt azoknál az eseteknél, amikor a börtön tisztviselői kényszertáplálták a foglyokat. A kormányzó tagadta ezt az állítást.

 

DeSantis karrierjének ismeretében csak idő kérdése volt az indulás

DeSantis tehát a Yale-en és a Harvardon végzett ügyvédként, aki katonai tapasztalatával egy hiteles, papíron mindkét párt számára álomjelöltnek tűnik. 

2012-ben könnyedén megnyerte az állam 6. körzetét képviselő kongresszusi helyért folyó előválasztást, több mint 15 százalékos előnyt szerezve legközelebbi riválisával szemben, és még abban az évben bekerült a képviselőházba a Republikánus Párt által a kongresszus mindkét kamarájában elért félidős siker részeseként.

2014-ben, majd 2016-ban is újraválasztották. A képviselői pozícióról 2019-ben lépett elő Florida állam kormányzójává.

DeSantis, aki tavaly még a republikánusok országos alulteljesítésekor is második ciklusát töltötte egy csatatérállamban, azonnal Trump vezető alternatívájává válik a republikánus jelöltségért folytatott, fárasztónak ígérkező küzdelemben.

Kampányát a Politico szerint két fronton fogja folytatni: egyrészt törekszik majd meggyőzni a republikánusokat arról, hogy Trump „öröksége” problémás lesz a választások szempontjából, másrészt pedig folyamatosan támadni fogja Joe Biden demokrata elnököt, gyenge, a baloldalnak elkötelezett végrehajtóként beállítva őt.

 

Borítókép: Ron DeSantis floridai kormányzó beszédet mond az állam állapotáról Tallahassee-ben, a Floridai Állami Capitoliumban 2023. március 7-én (Fotó: AFP/Cheney Orr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.