Orbán Viktor: Ezt a háborút nem lehet megnyerni

„A háborút csak akkor lehet megállítani, ha Oroszország megállapodást köt az Egyesült Államokkal” – mondta a kormányfő.

Magyar Nemzet
2023. 05. 23. 12:31
ORBÁN Viktor
Doha, 2023. május 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) felszólal a katari gazdasági fórumon Dohában 2023. május 23-án. Balról John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ukrajna nem nyerheti meg a háborút Oroszország ellen” – idézte az amerikai Bloomberg üzleti hírportál Orbán Viktor miniszterelnököt. A magyar kormányfő a Bloombergnek adott interjúban elmondta, hogy „ha megnézzük a számokat, ha megnézzük a terepet, ha megnézzük, hogy a NATO nem hajlandó csapatokat küldeni, akkor nyilvánvaló, hogy a csatatéren nincs győzelem az ukránok számára”.

Orbán Viktor elmondta: „érzelmi szempontból ez a háború tragédia, éppen ezért egész szívünkkel az ukránokat támogatjuk, megértjük, hogy mennyit szenvednek”. Hozzátette: „De mint politikus, az életek megmentését kell figyelembe vennem, ez a legfontosabb a nemzetközi közösség számára.”

Mindez különösen igaz akkor, ha valaki úgy vélekedik, mint én, miszerint ezt a háborút nem lehet megnyerni. Éppen ezért több erőfeszítést kellene arra áldozni, hogy meggyőzzünk mindenkit a tűzszünet fontosságáról, amelyet egy béketárgyalás követhetne

 – fejtette ki a magyar miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint először tűzszünetre van szükség, utána pedig el lehet kezdeni az új európai biztonsági rendszer megtárgyalását is.

Hozzátette: „mindig is azt javasoltam, hogy a háború kiterjesztése helyett meg kell állítani az eszkalációs lehetőségeket, és ezért a béketárgyalások oldalán kell érvelnünk”.

A háború eszkalációja kapcsán már számos szakértő felhívta arra a figyelmet, hogy „hajszál híja van annak”, hogy az Ukrajnának katonai támogatást is nyújtó számos NATO-tagállam belesodródjon a háborúba, például egy, a NATO országokból érkező az ukrán hadsereget – sokszor a háttérből – segítő katonákat érő direkt támadás esetén.

A magyar miniszterelnök a Dohában megrendezendő Katari Gazdasági Fórumon tartott beszédet, ahol az orosz–ukrán háborúról megjegyezte hazánk „különleges helyzetét”. – Magyarország a háború tekintetében nem egy távoli ország, hanem Ukrajna szomszédja, és mindemellett mintegy kétszázezer magyar él az országban, akik részesei a konfliktusnak, hiszen katonaként a frontra hívják őket, ahol sokuk az életét veszti – mondta. Hozzátette: „Napi szinten veszítünk el magyar életeket is, éppen ezért különleges nézőpontból tekintünk a háborúra, és nem tartozunk az európai fősodorhoz.”

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) felszólal a katari gazdasági fórumon, Dohában 2023. május 23-án. Balról John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője. (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Az én véleményem mindig is az volt, hogy ez a háború a diplomácia kudarca, sosem szabadott volna kitörnie. A frontra tekintve számunkra világossá vált, hogy a csatatéren nem lehet döntésre jutni. A kérdés pedig nem az, mert ebben nincs kérdés, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát, hanem az, hogy mi lesz holnap reggel. És jelenleg erre az a válasz, hogy egyre több és több ember hal meg, és nincs esély a győzelemre egyik oldalon sem

 – nyomatékosított a magyar kormányfő.

„A háborút csak akkor lehet megállítani, ha Oroszország megállapodást köt az Egyesült Államokkal” – idézte a Bloomberg Orban Viktort. Hozzátette, reméli, hogy Donald Trump jövőre megnyeri az amerikai elnökválasztást.

Az amerikai demokraták beleszólnak az emberek életébe, de mi nem szeretjük ezt

– idézte az MTI Orbán Viktort.

A magyar miniszterelnök egy kérdésre válaszolva kifejtette: az Egyesült Államokban a demokratákat sokkal inkább ideológiai alapon vezetnek, a republikánusokhoz képest; a demokraták rendszeresen igyekeznek meggyőzni az embereket saját elveikről, sőt néha rákényszeríteni akaratukat másokra.

„Ezt én nem szeretem, nekünk megvan a saját kultúránk, a saját életformánk, ne tessék beleavatkozni, kérem!” – fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: Ne neveljenek minket, ne mondják meg, mi a jó és mi a rossz, sem az amerikaiaknak, sem más nemzethez tartozóknak nem dolga az, hogy megmondják, hogyan éljenek a magyarok.

„Donald Trump volt republikánus elnök jól érti ezt” – tette hozzá a magyar kormányfő.

Elvi kérdés, hogy ha egy ország, mint Ukrajna, pénzügyi támogatást vár tőlünk, akkor tanúsítson tiszteletet, és ne tegye feketelistára a vállalatainkat

– idézte az MTI Orbán Viktort. 

A kormányfő hozzátette: Ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet, és ne szankcionáljátok a vállalatainkat! – utalt arra, hogy miután Kijev „fekete listára” helyezte az OTP Bankot, hazánk felfüggesztette a támogatását az unió további Ukrajnának szánt segélyeit illetően.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) felszólal a katari gazdasági fórumon, Dohában 2023. május 23-án. Balról John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.