Rakétatámadások érték az Oroszország által elcsatolt Luhanszkot

A jelentések szerint az orosz parlament alsóháza egyik tagja, Viktor Volodatszkij is megsérült.

Gábor Márton
2023. 05. 13. 13:56
Donyecki terület, 2023. április 15. Ukrán katonák páncélozott harcjárművük fedezékében a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front térségében tartott gyakorlaton 2023. április 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Roman Csop/Roman Csop Fotó: Roman Csop
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két napon belül már a második támadást jelentették szombaton a megszállt Luhanszkban, a hírek szerint fekete füst gomolyog a város felett, a környékbeli házakban károk keletkeztek. Pénteken szintén rakétatámadás érte az Oroszország által annektált régió székhelyét.

A régió vezetője, Leonid Pasecsnyik elmondta, az előző támadásban eddig hat gyermek sérült meg. Orosz tisztségviselők jelentései szerint az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) egyik tagja, Viktor Volodatszkij is megsérült.

A luhanszki hatóságok egy Telegram-üzenetben közölték, hogy két ukrán gyártmányú taktikai rakéta rongáltak meg egy csomagoló- és egy tisztítószereket gyártó üzemet a frontvonalaktól mintegy 100 kilométerre fekvő Luhanszk városában. 

Kijev mindeközben pénteken közölte, hogy visszavett területrészeket a frontvonalban lévő ukrajnai Bahmut város közelében, ahol a legvéresebb harcok dúlnak. – Az ukrán fegyveres erők a bahmuti szektorban az ellentámadás három napja alatt 17,3 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel – közölte Szerhij Cserevátyi, az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében azt mondta, hogy az oroszok már készen állnak a vereségre, a fejükben már elvesztették ezt a háborút. A bahmuti előrenyomulás hírét Oroszország is megerősítette. Kijev szerint azonban hivatalosan még nem kezdődött meg a régóta tervezett ellentámadás.

Egy interjúban a hét elején Zelenszkij azt mondta, Kijevnek több időre van szüksége ahhoz, hogy a felszerelés megérkezzen az offenzívához, míg Jevgyenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában kulcsszerepet játszó Wagner zsoldoscsoport alapítója ezt megtévesztésnek nevezte, és azt állította, hogy az ukrán offenzíva már megkezdődött.

 

Borítókép: Ukrán katonák páncélozott harcjárművük fedezékében a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front térségében tartott gyakorlaton 2023. április 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: MTI/AP/Roman Csop/Roman Csop)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.