Nagy csata kezdődhet az ukrán ellentámadással

– Azt gondolom, hogy nagy csata lesz – mondta a Magyar Nemzetnek Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a közelgő ukrán ellentámadásról. Ugyan a napokban Bahmutnál sikerült előrenyomulniuk az ukrán csapatoknak, Volodimir Zelenszkij elnök állítása szerint még nem kezdték meg a korábban beharangozott offenzívát.

2023. 05. 12. 5:35
null
Bahmut, 2023. április 24. Ukrán katonák egy páncélozott harcjármûben a donyecki régióban fekvõ, ostromgyûrûben lévõ Bahmutban 2023. április 23-án. Bahmutot az ukrán védelmi erõk tartják ellenõrzésük alatt, birtoklásáért több mint hat hónapja heves harcok folynak. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Presztízskérdés Bahmut elfoglalása

Az ország teljes területe fölött vissza fogjuk szerezni az ellenőrzést – reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra a hírre, hogy a hónapok óta ostromlott Bahmutnál az ukrán erőknek sikerült előrenyomulniuk. A jelentések szerint mintegy két kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat a Donyeck megyei városnál, ahol jelenleg a háború legvéresebb csatái zajlanak.

Meglepett, nem számítottam rá, hogy megpróbálják, arra meg különösen nem, hogy sikerrel járnak

 – nyilatkozta lapunknak Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, az ukrán előretörés valószínűleg annak tudható be, hogy a nagyon kiképzetlen orosz haderőnek egy jó része visszavonult, és ezt valószínűleg az ukrán felderítés észlelte. Jevgyenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában kulcsszerepet játszó Wagner zsoldoscsoport alapítója a múlt héten kilátásba helyezte, hogy fegyveresei kivonulnak a városból, mert az orosz hadvezetés nem biztosít számukra elegendő tüzérségi muníciót, ami miatt komoly veszteségeket szenvednek − később ugyanakkor arról beszélt, az egységek maradnak a helyükön. 

Gyarmati István arról is beszélt, a bahmuti harcoknak főleg propaganda jelentősége van, azon kívül, hogy rengeteg orosz és ukrán hal meg ott. Elmondta, hogy a kelet-ukrajnai település stratégiai szempontból nem fontos, és leginkább ugyanaz játszódik le Bahmutnál, mint ami az első világháborúban Verdun városánál; elkezdték védeni, majd támadni és aztán mindenkinek presztízskérdés lett az elfoglalása. 

Még várat magára az ellentámadás

A bahmuti előretörés ellenére ugyanakkor Volodimir Zelenszkij csütörtökön közölte, Ukrajnának több időre van szüksége a régóta várt ellentámadás megindításához, mivel a hadsereg az ígért katonai segélyek átadására vár a szövetségesektől.

 Az ukrán elnök szerint már most is megkezdhetnék az offenzívát, amely sikeres is lehetne, ám túl sok veszteséggel járna. A korábban beharangozott offenzíva meghatározó lehet a háború további kimenetelét tekintve, hiszen átrajzolhatja a hónapok óta változatlan frontvonalakat. Ezzel együtt komoly próbatétel is lenne Ukrajna számára, hiszen kiderülne, képes-e jelentős harctéri sikereket elérni a nyugati országoktól kapott fegyverekkel. Az ukrán támadás részleteit titokban tartják, ám az orosz erők megerősítették védelmüket a frontvonalon, amely az ország keleti területén, az annektált régiók – Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon – mentén húzódik.

Azt gondolom, hogy nagy csata lesz belőle

 – véli Gyarmati István az ukrán ellentámadásról, amely szerinte az Azovi-tenger partja felé irányul majd, ahol megpróbálják elvágni az orosz szárazföldi hidat a Krím és Oroszország között. A becslések szerint a teljes körű offenzívában több tízezer katona és több száz nyugati harckocsi venne részt. Az ukrán csapatoknak korábban sikerült már visszavenniük az oroszok által elfoglalt herszoni és harkivi területeket. 

A biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor elmondta, jelenleg a frontvonalakon állóháború folyik gyakorlatilag, ide-oda húzogatnak egy-egy kilométert. 

Rámutatott, hogy mindkét fél óriási lőszerhiánnyal küzd, ami komoly probléma. Továbbá az oroszok kifogyóban vannak a modern eszközökből –  ami abból is látható, hogy T-64-es tankokat vetnek be –, az ukránok pedig ugyan kapnak új harckocsikat és repülőket, nem eleget és nem elég gyorsan. Gyarmati István szerint azonban az oroszoknál a legnagyobb probléma a katonák kiképzettsége és motiválatlansága, hiszen a kiképzők is kiképzetlenek, annyira megfogyatkoztak a jó minőségű csapatok.

Ám miközben a várva várt ellentámadáshoz közeledve a nyugati szövetségesek egyre fokozzák a fegyverszállítmányokat, és területükön képzik ki az ukrán katonákat, egyre intenzívebbek az orosz rakétatámadások is Ukrajna-szerte, számos civil életet követelve.

 

Borítókép: Ukrán katonák egy páncélozott harcjárműben a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. április 23-án. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, birtoklásáért több mint hat hónapja heves harcok folynak (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.