Rómában fogadja Ferenc pápa Volodimir Zelenszkijt

Az olasz lapok szerint a titkos vatikáni békemisszió keretében utazik az ukrán elnök a szentatyához.

2023. 05. 12. 15:01
VATICAN-POPE-MURAD Pope Francis exchanges gift with Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a private audience at the Vatican on February 8, 2020. (Photo by Gregorio Borgia / POOL / AFP) Fotó: Europress/AFP/Gregorio Borgia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körvonalazódni látszanak Ferenc pápa béketeremtésre vonatkozó ambiciózus tervei. Megerősített hírek szerint ugyanis szombat délelőtt Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök a Quirinale-palotában fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Sajtóforrások arra is utalnak, hogy a rövid római látogatás során az ukrán elnök találkozik Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is. Korábban olasz lapok arra hivatkozva írtak a találkozóról, hogy Ferenc pápának nincs a szombati napon előre rögzített programja.

Az olasz sajtóorgánumok szerint a találkozó azon titkos béketerv részét képezheti, melyet a szentatya a repülőút során említett az újságíróknak. Ferenc pápa budapesti apostoli látogatásáról visszatérve ugyanis bejelentette a sajtó munkatársainak, hogy egy titkos békemisszióra szánta el magát, amelynek részleteit nem osztotta meg.

„Kész vagyok mindent megtenni, ami szükséges. Egy misszió van folyamatban, de ez még nem nyilvános. Ha az lesz, majd felfedem” – mondta az egyházfő a repülőúton tartott sajtótájékoztatón. Szakértők szerint a szombati találkozó lehet a konfliktusban álló felek közötti békemisszió első állomása. A katolikus egyházfő a háború kirobbanása óta főszerepet vállalt a felek közötti közvetítésben. Több alkalommal ajánlotta fel a Vatikánt mint semleges területet a felek közötti találkozóra, a béketárgyalások elkezdésére. Az olasz sajtó arról is beszámolt, hogy május 11-én Ferenc pápa egy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szóló levelet juttatott el Alekszandr Avgyejevnek, Oroszország vatikáni nagykövetének.

A vatikáni diplomácia feje, Pietro Parolin bíboros, külügyi államtitkár is megerősítette a közelmúltban, hogy újabb lépések történtek a konfliktusban álló felek közötti közvetítésben, részleteket azonban továbbra sem fedett fel.

Az Il Messaggero olasz napilap szerint a vatikáni békemissziónak elősorban olyan humanitárius aspektusokra kellene fókuszálnia, mint az oroszok által elrabolt 16 ezer ukrán gyermek szabadon engedése. A Vatikán ezzel kapcsolatban ígéretet tett arra, lehetőségeihez mérten igyekszik mindent megtenni.

Ferenc pápa a diplomáciai törekvésekbe vetett bizalmának adott hangot, amikor több alkalommal nyílt elismerésben részesítette Alekszandr Avgyejev szentszéki nagykövetet, aki véleménye szerint nagy tudású, művelt, komoly és kiegyensúlyozott diplomata. A pápai államban számítanak arra, hogy Zelenszkij újra meghívja Ferenc pápát Kijevbe. A meghívásra a szentatya korábban úgy válaszolt, együtt érez a megkínzott ukrán néppel, de az ukrán fővárost akkor keresi majd fel, ha lehetősége lesz, hogy Moszkvába is ellátogasson.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij és Ferenc pápa korábbi találkozója 2020. februárjában. (Fotó: Gregorio Borgia / POOL / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.