Újabb félmillió dollár kenőpénzt találtak az ukrán legfelsőbb bíróság egykori elnökénél

A volt főbíró azzal érvelt, hogy az irodájában „egyszerűen csak őrizték” azt a pénzt, amelyet más személyek vittek oda.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 11:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További mintegy félmillió dollárt (173 millió forint) foglaltak le az ukrán legfelsőbb bíróság vesztegetés miatt őrizetbe vett egykori elnökénél – közölte kedden az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU).

„A NABU és a Korrupcióellenes Különleges Ügyészség (SZAP) vizsgálatai során nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le majdnem félmillió dollár összegben, amelyet a legfelsőbb bíróság meggyanúsított elnökének cinkosai próbáltak elrejteni” – ismertette a NABU Telegram-oldalán.

Vszevolod Knyazjevet május 15-én vették őrizetbe a NABU munkatársai. Azzal vádolják, hogy 2,7 millió dollár (938 millió forint) összegben fogadott el kenőpénzt Kosztyantin Zsivago ukrán milliárdos üzletembertől, a Finanszi i kredit pénzintézet tulajdonosától. 

Nem sokkal korábban a legfelsőbb bíróság engedélyezte volt elnökének őrizetbe vételét, és tagjai bizalmatlansági indítvánnyal menesztették őt posztjáról.

A volt főbíró szerint bosszúból kezdeményezett, politikai indíttatású ügyről van szó. Emellett azzal érvelt, hogy irodájában „egyszerűen csak őrizték” azt a pénzt, amelyet más személyek, köztük bírák vittek oda.

Később a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság (VAKSZ) a vesztegetéssel vádolt Knyazjev hatvannapos vizsgálati őrizetét rendelte el, illetve lehetőségként engedélyezte 107,4 millió hrivnya (több mint egymilliárd forint) óvadék ellenében azt, hogy szabadlábon védekezhessen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.