Aggódnak a litvánok Prigozsin Belaruszba érkezése miatt

Két hét múlva Vilniusban gyűlnek össze a NATO-tagállamok vezetői.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 25. 20:54
null
Gaiziunai, 2022. október 8. A német hadsereg, a Bundeswehr 41. gépesített lövészdandárjának páncélozott harcjármûve a litván hadsereggel közösen tartott hadgyakorlaton a litván fõvárostól, Vilniustól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvõ Gaiziunai gyakorlóterén 2022. október 8-án. A német katonák kétoldalú megállapodás alapján, a NATO keretében tartózkodnak Litvániában az Urajna elleni orosz háború idején. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia a NATO keleti szárnyának megerősítését kéri a Wagner orosz fegyveres csoport szombati lázadása és az alapító, Jevgenyij Prigozsin belarusz száműzetése miatt – közölte vasárnap Gitanas Nauseda litván elnök a balti állam biztonsági tanácsának ülését követően.

Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egyes részei tisztázatlan tervekkel és szándékokkal Belaruszban kötnek ki, az csak azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk a keleti határaink védelmét

–  jelentette ki a litván elnök.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a legutóbbi fejlemények nemcsak a Belarusszal határos Litvániára, hanem az egész NATO-ra hatással lesznek. Közölte, hogy a balti ország fokozni fogja hírszerzési tevékenységét, hogy további adatokat gyűjtsenek Fehéroroszország politikai és biztonságpolitikai viszonyairól. Nauseda héfőn fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Vilniusban. A találkozó a július 11–12-i NATO-csúcs előkészítésére szolgál. Stoltenberg Boris Pistorius német védelmi miniszter társaságában részt vesz majd a Greifsturm 2023 fedőnevű hadgyakorlaton is a fehérorosz határhoz közeli Pabradéban.

Borítókép: A német hadsereg, a Bundeswehr 41. gépesített lövészdandárjának páncélozott harcjárműve a litván hadsereggel közösen tartott hadgyakorlaton a litván fővárostól, Vilniustól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Gaiziunai gyakorlóterén 2022. október 8-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.