Az FBI bemutatja Joe Biden megvesztegetési ügyét

„Az FBI komoly vádakra utal Biden alelnöki idejéből. A kérdés az, hogy ezeket kivizsgálták, vagy a szőnyeg alá söpörték” – vélik republikánusok.

Magyar Nemzet
2023. 06. 03. 7:26
US-AUSTRALIA-BRITAIN-DEFENSE-SECURITY-AUKUS-SUBMARINES-POLITICS- Fotó: JIM WATSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a törvényhozás épületében tájékoztatja a képviselőket az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) annak a dokumentumnak a tartalmáról, amely Joe Biden amerikai elnök állítólagos megvesztegetési ügyét firtatja – hívta fel a figyelmet mások mellett az NBC News, amerikai hírcsatorna.

Az FBI egy „rendkívül hiteles” forrása szerint Joe Biden még alelnöki idejében keveredett egy megvesztegetési ügybe egy külföldi állampolgárral. A vádak szerint az akkori demokrata alelnök ötmillió dollárt kapott, és cserébe bizonyos politikai döntések „terelgetését” kérték tőle.

– Az FBI komoly vádakra utal Biden alelnöki idejéből. A kérdés az, hogy ezeket kivizsgálták, vagy a szőnyeg alá söpörték – fogalmazott az üggyel foglalkozó Chuck Grassley republikánus szenátor. Hozzátette: átláthatóságra van szükség a dokumentumok között – utalt az FD–1023-as nyomtatványra, amely a vádak szerint részletezi a bizalmas forrás által szolgáltatott információkat.

Az NBC-nek nyilatkozó magasrangú tisztviselő szerint a pittsburghi ügyészség már 2020-ban megvizsgálta a vádakat Bidennel szemben és „nem támasztotta alá a megvesztegetési vádat”.

 Grassley szerint azonban most még nem a vádak helytállósága a kérdés, hanem az, hogy az FBI eleget tesz-e az idézésnek.

James Comer, a képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke a múlt hónapban beidézte az FBI FD–1023-as dokumentumát, de az iroda nem tett eleget a kérésnek a „forrás és a módszerek védelmére” hivatkozva.

Mint arról lapunk is beszámolt, Comer ekkor azzal fenyegetőzött, hogy felelősségre vonja az FBI igazgatóját, Christopher Wrayt a kongresszus megsértése miatt, ha az iroda nem adja át a dokumentumot a bizottságnak.

A forrás szerint az FD–1023-as nyomtatványban szereplő információk „pontos leírást adnak” az állítólagos bűncselekmény alkalmazásáról és céljairól, és részletesen beszámolnak a fizetségért kért politikai döntésekről is.

Ahogy azt a Fox News amerikai hírcsatorna is hozzáteszi, az FD–1023 nyomtatványt az FBI tisztjei használják a bizalmas személyi forrásokból származó, nem ellenőrzött információk rögzítésére. A nyomtatvány dokumentálásra szolgál, nyomokat és gyanúkat tartalmaz, de nem tartalmaz következtetéseket, illetve nem hitelesíti vagy mérlegeli, hogy az FBI-nak milyen egyéb információk álnak a rendelkezésére.

A Fehér Ház továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy Biden elnök semmilyen külföldi ügyletben nem értintett, és fiával, Hunter Bidennel sem beszélt azokról. Mint ismert, az elnök fia ellen 2018 óta szövetségi vizsgálat folyik gyanús külföldi ügyletekkel összefüggő „adóügyei”, tiltott lobbitevékenysége, jogosulatlan lőfegyverbirtoklása és pénzmosás gyanújával.

A Fehér Ház szerint a republikánusok a kongresszusban alaptalan, nem bizonyított, politikai indíttatású támadásokat intéznek az elnök és családja ellen anélkül, hogy bizonyítékokkal támasztanák alá állításaikat – noha a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága (Oversight Committe) éppen a bizonyítékok felkutatását célozza.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az AUKUS (ausztrál, brit, amerikai) csúcstalálkozón San Diego-ban, 2023. március 13-án. (Fotó: Jim Watson/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.