Emberkereskedelemből profitálhatott a Biden család?

Az amerikai képviselőház egyik bizottságának két republikánus tagja szerint a Biden család egy olyan emberkereskedelmi rendszerből profitált, amely prostitúciós hálózatot működtetett az Egyesült Államokban, Oroszországban és Ukrajnában – hívta fel a figyelmet a The Washington Times konzervatív amerikai napilap. Mindeközben az amerikai adóhatóság (IRS) egy alkalmazottja is kitálalna Joe Biden elnök fia, Hunter Biden adóügyeiről.

2023. 04. 20. 17:05
President Biden Hosts The Annual White House Easter Egg Roll
US-PRESIDENT-BIDEN-HOSTS-THE-ANNUAL-WHITE-HOUSE-EASTER-EGG-ROLL Fotó: DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marjorie Taylor Greene georgiai és Nancy Mace dél-karolinai képviselők állítása szerint a pénzügyminisztériumban olyan banki dokumentumokhoz fértek hozzá, amelyek bizonyítékokat tartalmaznak a Biden család külföldi üzleti ügyleteinek kiterjedt hálózatáról, beleértve „az emberkereskedelmet és a prostitúciós köröket is”. Greene szerint a külföldi üzleti ügyletekben Biden elnök fia, Hunter Biden és „még sok más családtag is érintett”.

Mace szerint „csillagászati” összegek szerepelnek a dokumentumokban, amelyekből kiderül, hogy a pénz „fedőcégeken keresztül” érkezett. Tim Burchett Tennessee állambeli képviselő és Byron Donalds floridai képviselő ugyancsak átnézték a dokumentumokat és megerősítették képviselőtársaik állításait.

 

Egy képviselőházi bizottság göngyölítené fel a szálakat

A képviselőház felügyeleti és számonkérhetőségi bizottsága egyébként eredetileg azt vizsgálja – és emiatt fér hozzá bizalmas iratokhoz –, hogy Joe Biden amerikai elnök részt vett-e családja külföldi üzleti ügyleteiben, illetve tudott-e azokról.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban az 52 éves Hunter Biden ügyeivel kapcsolatban még 2018-ban kezdődött vizsgálat: adócsalással, pénzmosással, jogosulatlan lőfegyverbirtoklással, illetve azzal is gyanúsítják, hogy külföldi megbízók érdekében törvénytelenül végzett lobbitevékenységet. Mindezt abban az időszakban, amikor édesapja volt az amerikai alelnök, felvetve annak a gyanúját, hogy kormányzati hátszéllel tevékenykedett.

Joe Biden amerikai elnök (b) és fia, Hunter Biden (j) egy dél-karolinai katolikus templomból kilépve 2022. 08. 13-án. Fotó: Nicholas Kamm / AFP)

„Nyugtalanító bizonyítékokat láttam, amelyek azt mutatják, hogy külföldi szervezetektől és állampolgároktól érkeztek átutalások Hunter Biden, James Biden (az elnök testvére) és a Biden család más tagjainak bankszámláira” – mondta Donalds a The Washington Timesnak. Burchett az „elszámoltatás szükségességét” sürgette.

A lap kiemelte, hogy mivel ezek az információk titkosak, nem tudták ellenőrizni a vádakat.

Azonban mint azt hozzátették, James Comer Kentucky állambeli republikánus képviselő már tavaly év végén hasonló vádakat fogalmazott meg a Biden családdal szemben.

Comer bizottsági jelentésre hivatkozva elmondta, hogy Biden elnök családjának kilenc tagja „részesülhetett” olyan üzleti ügyletekből, amelyeket Hunter Biden és James Biden szervezett. 

A vádak szerint a családtagok 2017-ben és 2018-ban egy, a kínai kommunista párt által támogatott, mára már megszűnt energetikai cég kifizetéseiből részesülhettek, összesen hárommillió dollár értékben.

 

Visszaéltek az alelnöki befolyással?

Az eddig feltárt banki nyilvántartások és egyéb bizonyítékok azt mutatják, hogy a Biden család  kínai, ukrán, orosz, kazah és más országok külföldi állampolgáraival kötöttek üzleteket. Az ügyletek Biden elnök alelnöki megbízatásának idejére nyúlnak vissza.

A republikánusok tudni akarják, hogy a Biden család hogyan jutott a pénzekhez, és ahhoz használták-e az alelnök befolyását. A republikánusok azt is szeretnék kideríteni, hogy Biden elnök részesedett-e a nyereségből vagy tudott-e az ügyletekről.

„A bizottság folytatja a banki nyilvántartások átvizsgálását, hogy felfejthessük a Biden család kusza pénzügyi tranzakciós-hálóját, és kideríthessük, hogy célba vették-e külföldről a Biden családot és ezzel fennáll-e nemzetbiztonsági fenyegetés.” – fogalmazott Comer.

Noha a demokraták nem vizsgálták át a dokumentumokat, szerintük a republikánusok „bemocskolják az elnököt és családját” a banki feljegyzések „félremagyarázásával”.

Szerintük továbbá a republikánusok „évek óta próbálják bemocskolni a Biden családot, ám ez most sem sikerült”.

A Fehér Ház eddig nem reagált a vádakra, ám korábban Joe Biden tagadta, hogy részt vett volna a családtagjainak üzleti ügyeiben, vagy tudott volna azokról.

 

Az adóhatóságtól érkezne egy tanú

Mindeközben az amerikai adóhatóság (IRS) egyik alkalmazotta is előállt, védelmet kérve a kongresszustól, ha felfedi a Hunter Bidenre összpontosuló nyomozás eltussolását – számolt be mások mellett a New York Post amerikai napilap.

Az IRS bűnügyi felügyelettel foglalkozó tisztviselője ügyvédjén keresztül jelezte, hogy tanúvallomást szeretne tenni leleplezve a „különleges bánásmódot” és egy „magasrangú politikai kinevezett” hamis kongresszusi tanúvallomását.

Noha a kongresszusnak eljuttatott levél nem nevesíti Hunter Bident, egy kongresszusi forrás megerősítette, hogy az rá vonatkozik, ugyanis tavaly – állítólagosan – mintegy 2 millió dollár kölcsönhöz jutott a tengerentúlon szerzett jövedelme után keletkezett adóterhének a megfizetésére.

A republikánusok szerint a Biden-adminisztráció most Hunter Biden ügyének eltussolásán dolgozik. 

A konzervatívok már régóta hangoztatják, hogy az adócsalást, illegális külföldi lobbizást, pénzmosást és a kábítószer-fogyasztást is érintő Hunter Biden ügy rendkívül lassan halad és a Delaware-i ügyészség nem hajlandó vádat emelni, noha Biden már 2020-ban megerősítette, hogy adócsalás miatt nyomozás folyik ellene.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (hátul) és fia, Hunter Biden a Fehér Ház kertjében 2023. 04. 10-én. (Forrás: Drew Angerer / Getty Images/ via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.