Először szólalt meg a Wagner-vezér a lázadás óta

Jevgenyij Prigozsin egy hosszú hangüzenetben reagált az orosz vezetés szavaira a szombati eseményekkel kapcsolatban.

Gábor Márton
2023. 06. 26. 17:48
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 25. A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetõje az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenõrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követõen, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot. MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij Fotó: Arkagyij Budnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jevgenyij Prigozsin egy hosszú hangüzenetben reagált az orosz vezetés szavaira a szombati eseményekkel kapcsolatban – először szólalt meg az elbukott lázadás óta. A Wagner-csoport vezetője szerint a csapatai hétvégi, Moszkva felé tartó menetelésének célja a vállalat megmentése volt, és nem az orosz kormány megdöntésére tett kísérlet.

Egy igazságtalanság miatt kezdtünk menetelésbe. Azért indultunk el, hogy demonstráljuk tiltakozásunkat, és nem azért, hogy megdöntsük a hatalmat az országban

– mondta Prigozsin a 11 perces hangfelvételen, utalva az erőit ért állítólagos támadásra, amelyért az orosz hadsereget okolja. 

A Wagner vezér továbbá kijelentette, hogy erői 780 kilométert tettek meg a Moszkva felé tartó menetelésük során délről. Szerinte ha a Wagnerhez hasonló erők hajtották volna végre az első Ukrajna elleni támadást, akkor „különleges katonai művelet” sokkal hamarabb véget ért volna.

A Wagner-lázadás leállítása érdekében a hétvégén állítólag megkötött alku feltételeiről szólva Prigozsin azt mondta, hogy a csoport kategorikusan ellenezte a Wagner 2023. július 1-jei, a védelmi minisztériumba való beolvasztására vonatkozó döntést.

A parancsnokok elutasították a kérést, hogy az orosz védelmi minisztériummal szerződést kössenek

 – tette hozzá. Emellett kiemelte, hogy a Wagner sajnálja, hogy az orosz légiközlekedést meg kellett bénítaniuk, és azért fordultak vissza, hogy elkerüljék az orosz katonák vérének kiontását.

A Kreml bejelentése, miszerint Prigozsin az erőskezű belorusz vezető, Aljakszandr Lukasenka közvetítését követően Belaruszba távozik, egy feszült és gyakran kaotikus 24 óra végét jelentette. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Jevgenyij Prigozsin Telegram-csatornáján pénteken azt állította, hogy egységeit állítólag az orosz hadsereg megtámadta, lőtte, és ezért az ország katonai vezetését okolta, és bejelentette, hogy „25 ezer embere megy tisztázni a dolgot”. A védelmi minisztérium hamis információnak nevezte a Wagnert ért állítólagos csapást. 

A kijelentés után az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított fegyveres lázadásra való felbujtás miatt.  Akkor Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő azt mondta a Magyar Nemzetnek nyilatkozva, 

hogy Prigozsin lényegében aláírta a saját halálos ítéletét. 

A szakértő azt is elmondta, hogy miért volt stratégiailag óriási hiba fellázadni.

Azt egyelőre semmilyen biztos forrás nem igazolta, hogy pontosan hol tartózkodik jelenleg a Wagner-csoport vezére, a hangfelvételen sem beszélt a hollétéről, ahogy arról sem, hogy miért Belaruszba indultak el. 

Egyes források szerint  ugyanakkor Minszk megkezdte a Wagner harcosainak elhelyezésére szolgáló táborok építését a Mahiljovi régióban, 200 kilométerre az ukrán határtól, ahol nyolcezer harcos számára állítanak fel tábort. 

Borítókép: A Wagner-csoport orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát (Fotó: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.