Mi is az a Wagner-csoport: titkos zsoldosoktól az ukrán frontvonalig

Máshol is tevékenykedik az orosz zsoldossereg.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 06. 24. 16:55
Wagner claims taking control of Russian southern military district in Rostov-Na-Don
ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 24: Members of Wagner on stand guarded after the Wagner paramilitary group has taken control of the headquarters of Russia's southern military district in Rostov-on-Don, Russia on June 24, 2023. Arkady Budnitsky / Anadolu Agency (Photo by Arkady Budnitsky / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországban országszerte készültséget rendeltek el Prigozsin fenyegető videója után, amelyben gyakorlatilag katonai puccsot hirdetett, bár ő maga ragaszkodik ahhoz, hogy amit tesz, az valójában egy „igazságmenet”. A Wagner-csoport, hivatalos nevén Wagner PMC, katonai magáncégként jellemzi magát.

A Wagner-csoportot először 2014-ben azonosították, amikor az oroszbarát szeparatista erőket támogatta Kelet-Ukrajnában.

Az orosz Wagner-csoport katonái ünneplik Bahmut elfoglalását  Fotó: AFP/Telegram @concordgroup_official

Akkoriban egy titkos szervezet volt, amely főként Afrikában és a Közel-Keleten tevékenykedett, és a feltételezések szerint mindössze 5000 harcosa volt,

többnyire az orosz elit ezredek és különleges erők veteránjai. A szervezet 2022-ben kezdett el nagy számban toborozni, miután a Wagner-csoport is harcolni kezdett az ukrajnai háborúban.

Azóta azonban jelentősen megnőtt a magánhadsereg létszáma, a brit védelmi minisztérium információi szerint Jevgenyij Viktorovics Prigozsin, az amerikai nemzetbiztonsági tanács adatai szerint Wagner ukrajnai csapatainak mintegy 80 százalékát egykori rabokból toborozták, hívta fel rá a figyelmet az Origó.

Annak ellenére, hogy hivatalosan tilos a magánhadseregek fenntartása Oroszországban, Prigozsin nyíltan toborozhatott orosz városokban, óriásplakátokon hirdette a Wagner-csoportot, amit az orosz médiában hazafias szervezetként nevezett meg.

Hatalmas sikerek a Wagner révén

Az ukrajnai háború tavaly februári kitörése óta harcolt a Wagner-csoport a posztszovjet országban, nagyban hozzájárulva az orosz sikerekhez. Becslések szerint Prigozsin húszezer zsoldosát áldozta fel a kelet-ukrajnai Bahmut városáért, melyet a háború egyik legvéresebb csatájaként tartanak számon a szakértők. A település bevétele után az orosz haderőnek adták át Bahmutot, majd június elején Moszkva új törvényt fogadott el, melynek célja, hogy az Oroszország nevében Ukrajnában harcoló magánhadseregek a védelmi minisztériummal írjanak alá szerződést. Prigozsin serege már a 2014-es kelet-ukrajnai harcokban is részt vett, különösen aktívak voltak zsoldosai februárban a Krímért vívott csatákban, a félsziget végül orosz kézre került.

 

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldos csoport vezetője. (Fotó: NEXTA / Twitter)
Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője  Forrás: NEXTA/Twitter

A BBC Wagner-csoporttal kapcsolatos vizsgálata rávilágított arra, hogy az orosz hadsereg egy volt tisztje, Dmitrij Utkin vélhetően részt vett a magánhadsereg megszervezésével kapcsolatos munkákban. A csecsenföldi háborúk veteránja – aki feltehetően a Wagner első tábori parancsnoka – korábbi rádióhívójele után nevezte el a csoportot Wagnernek.

A Wagner-csoport egyébként nem kizárólag Oroszországgal áll szerződésben.

A zsoldosok világszerte számos országban végeznek hadi cselekményeket.

Prigozsin erői például 2015 óta Szíriában harcolnak a kormánypárti erők oldalán, és olajmezőket őriznek. Líbiában is vannak Wagner-csoportos katonák, akik a Khalifa Haftar tábornokhoz hű erőket támogatják.

A Közép-afrikai Köztársaságban a Wagner-csoport gyémántbányákat őriz; sajtóinformációk szerint Szudánban is jelen vannak, ahol az aranybányák biztonságát garantálják.

A nyugat-afrikai Maliban pedig a kormány a Wagner-csoportot használja az iszlám militáns csoportok elleni harcra.

Azonban a magánhadsereg számos emberi jogi visszaélést is elkövetett az évek során. Januárban egy volt parancsnok menedékjogot kért Norvégiában, miután dezertált a zsoldoscsapatból. A férfi állítja, hogy tanúja volt háborús bűncselekmények elkövetésének Ukrajnában.

Az ukrán ügyészek szerint a Wagner-csoport három zsoldosa az orosz reguláris erők segítségével 2022 áprilisában Kijev közelében civileket ölt és kínzott meg. A német hírszerzés szerint a Wagner zsoldosai 2022 márciusában civileket mészároltak le az ukrajnai Bucsában, az ENSZ és a francia kormány pedig azzal vádolja a Wagner-csoport tagjait, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban több esetben raboltak ki és erőszakoltak meg civileket. 2020-ban az Egyesült Államok hadserege szerint aknákat és más robbanószerkezeteket helyeztek el a líbiai fővárosban, Tripoliban és környékén.

Borítókép: A Wagner zsoldosai Rosztov-na-Donuban (Fotó: Arkady Budnitsky/Anadolu Agency/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.