Jelentősen emelkedett a gátrobbantás halálos áldozatainak száma

A háborús felek súlyos veszteségeket szenvednek a fronton az ukrán ellentámadás közepette.

2023. 06. 18. 13:26
null
Herszon, 2023. június 10. Önkéntes visz egy nõt egy vízzel elárasztott utcán Herszonban 2023. június 9-én, a Dnyeper folyón lévõ Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése elõidézte árvíz idején. A június 6-i gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhatra emelkedett a Nova Kahovka-i gátrobbantást követő árvíz halálos áldozatainak száma az ukrán oldalon – közölték kijevi tisztviselők. A Moszkva által ellenőrzött területeken eközben 29 ember haláláról adtak hírt.

A Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése által előidézett árvíz Herszonban 2023. június 7-én. Fotó: MTI/AP/Roman Hrytsyna

A kahovkai gát június 6-i átszakadása hatalmas területeket öntött el Dél-Ukrajnában és az Oroszország által megszállt országrészeken, tönkretéve a termőföldeket és elvágva a polgári lakosság ellátását.

Herszon és Mikolajiv régiókban több mint 3600 embert evakuáltak, miközben 31 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván és mintegy 1300 házat árasztott el a katasztrófa

 – írta meg az ukrán belügyminisztérium Telegram-csatornáján. Oroszország és Ukrajna továbbra is egymást vádolja a szabotázsért.

A háborús feleknek eközben órIásiak a veszteségeik a fronton is, miközben Ukrajna az ellentámadás korai szakaszában az oroszok kiszorításáért küzd 

jelentették brit tisztviselők vasárnap. Értékelésük szerint az orosz veszteségek valószínűleg a legmagasabb szinten vannak a Bahmutért folytatott harcok márciusi csúcspontja óta.

A legintenzívebb harcok a szimbolikussá vált donyecki városon kívül a délkeleti Zaporizzsja tartományban zajlanak. A brit jelentésből az is kiderült, hogy míg Ukrajna ezeken a területeken offenzívában van, és kisebb sikereket ért el, addig az orosz erők viszonylag hatékony védelmi műveleteket folytatnak Ukrajna déli részén.

 

Borítókép: Önkéntes visz egy nőt egy vízzel elárasztott utcán Herszonban 2023. június 9-én, a Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz idején. A június 6-i gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.