Leszámolnak az oroszok a Wagner toborzókampányával

Már elkezdték eltávolítani a plakátokat, lefoglalták irodáikat, az egyikben rengeteg pénzt is találtak.

Magyar Nemzet
2023. 06. 24. 20:43
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Szentpétervár, 2023. június 24. A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg egyik hirdetését távolítja el egy férfi Szentpéterváron 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fényképek és videófelvételek jelentek meg a közösségi oldalakon arról, ahogy az oroszországi Szentpéterváron és Moszkvában is eltávolítják a Wagner-csoport óriásplakátjait az utak mellől, miután a Jevgenyij Prigozsin vezette zsoldoshadsereg megindult Moszkva ellen.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Orosz rendőrök, miután lezárták a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg szentpétervári épületét 2023. június 24-én Fotó: Anatolij Malcev/MTI/EPA

A 2014-ben létrejött szervezet eleinte csupán ötezer katonát foglalkoztatott, mára egyes becslések szerint 50 ezerre is nőhetett a zsoldosok száma. A Wagner-csoport azonban csak tavaly, az ukrajnai háború 2022. februári kirobbanását követően kezdett nagyobb volumenű toborzókampányba:

az orosz városokban plakátokon hirdették magukat, országszerte saját toborzóirodákat nyitottak, emellett a közösségi médiában is igyekeztek minél több embert bevonzani.

Az orosz hatóságok azonban a szombati események következtében elkezdték felszámolni a kampányt, noha az irodák jelentősen hozzájárultak a Wagner-csoport növekedéséhez: becslések szerint napi 500-800 ember is csatlakozott Prigozsin csapatához.

Az elmúlt hónapokban pedig már börtönökben is toborozták az elítélteket azzal a feltétellel, hogyha fél évet lehúznak az ukrajnai fronton, akkor szabadon elmehetnek. Ez idáig körülbelül 32 ezer egykori fogoly térhetett már haza, miután letelt a hat hónap, ám azok, akik tovább maradnak a Wagner-erők között, havi ötezer dollár fizetést kapnak. Januárban a toborzókampányok új helyszínekre költöztek: Prigozsin emberei egyre gyakrabban jelentek meg edzőtermekben, bokszklubokban, és egykori katonáikat is újból felkeresték. A közösségi médiában pedig olyan videófelvétellel próbáltak új katonákat bevonzani, amivel részletesen bemutatják mindennapjaikat.

 

Mit találtak a Wagner-csoport irodájában?

A Wagner-csoport szentpétervári irodájában már szombat reggel megjelentek az orosz hatóságok, akik a The Guardian brit napilap közlése szerint négymilliárd rubelt találtak.

A lap hírügynökségi forrásokra hivatkozva azt írta, Prigozsin megerősítette, a pénz az övék, és állítása szerint a zsoldosok fizetéséről, valamint a szervezet más kiadásaira szánt pénzről van szó.

Borítókép: A Wagner-csoport orosz zsoldoshadsereg egyik hirdetését távolítja el egy férfi Szentpéterváron 2023. június 24-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.