Lőszereket szállít az oroszoknak Irán?

Egy állítólagos szerződés szerint Irán több mint egymillió dollár értékben adott el különféle lőszereket Oroszországnak. Bár a dokumentum hitelességét még vizsgálják, a brit külügyminiszter máris „lépéseket” helyezett kilátásba.

Magyar Nemzet
Forrás: Sky News2023. 06. 05. 18:48
null
Donyecki terület, 2023. április 08. Ukrán katonák Grad rakétavetõvel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. április 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha korábban Irán már beismerte, hogy drónokat szállított az Ukrajnával háborúban álló Oroszországnak, ezidáig erre semmilyen konkrét bizonyíték nem utalt arra, hogy a perzsa ország valóban támogatná fegyverekkel és más katonai eszközökkel az orosz erőket. Hétfőn azonban a Sky News brit televíziós csatorna arról írt, hogy riporterei kezébe került egy fegyverszerződésnek tűnő dokumentum, amely szerint Teherán több mint egymillió dollár értékben adott el különféle lőszereket Moszkvának. A felsorolt lőszerek között tüzérségi és harckocsilövedékek is szerepelnek, valamint rakéták mintái. A dokumentum hitelességét még vizsgálják, ám a brit külügyminisztérium máris intézkedéseket helyezett kilátásba.

 

A Sky News azonban egy forrásukra hivatkozva azt állítja, a szerződés száz százalékig hiteles, ezzel előkerülhetett az első hiteles bizonyítéka annak, hogy Irán lőszert adott el Oroszországnak a háború alatt.

 

Ugyanattól a forrástól származó ötoldalas dokumentumból pedig az derült ki, hogy az oroszoknak átadott eszközök között egyebek mellett T–72-es harckocsihoz való lövedékekről esik szó, nagyjából 740 ezer dollár értékben. A Sky News nem tudta független forrásból megerősíteni a dokumentum eredetiségét, Oroszország, illetve Irán londoni nagykövetsége nem reagált a fegyverüzletről szóló állításokra, sem a dokumentumok hitelességével kapcsolatos megkeresésre. A híroldal bemutatta a dokumentumokat Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek, amikor májusban Nagy-Britanniába látogatott, valamint James Cleverly brit külügyminiszternek is, mindketten úgy nyilatkoztak, hogy tervezik az anyag hitelességének vizsgálatát, és ha valósnak bizonyul, „lépéseket tesznek”.

A brit külügyminiszter elmondta, hogy az Egyesült Királyság már szankciókat vezetett be Teheránnal szemben, miután a rezsim támadó drónokat szállított Oroszországnak.

Irán az ukrajnai válság kirobbanása után is törekedett a kiegyensúlyozott kapcsolatok fenntartására Moszkvával. Amikor Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter idén márciusban Moszkvába látogatott, közös sajtótájékoztatójukon orosz hivatali kollégája, Szergej Lavrov úgy fogalmazott: „Nagyra értékeljük az Iráni Iszlám Köztársaság vezetése által képviselt kiegyensúlyozott álláspontot, és a történtek valódi indítékainak megértését.” Az orosz külügyminiszter egyben méltatta Irán kinyilvánított érdekeltségét az ukrajnai konfliktus békés rendezésében, és kijelentette, hogy Moszkva készen áll erre, szemben a nyugati országokkal és a „kijevi rezsimmel”.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.