Szijjártó Péter: A magyar kormány folyamatosan nyomon követte a Wagner-csoport lázadását

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a fejleményekről folyamatosan értesítették Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Magyar Nemzet
2023. 06. 26. 15:52
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. június 6. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Dana Hungary Kft. beruházásbejelentõ sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. június 6-án. A Dana amerikai gépjármûalkatrész-gyártó körülbelül 36 milliárd forint értékû beruházása nyomán 300 új munkahely jön létre Gyõrben. A vállalat elektromos meghajtási egységeket és akkumulátorok hûtésére alkalmas termékeket fog gyártani már meglévõ üzemében; az állam 6,6 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részt vett a külügyminiszterek tanácsának ülésén Luxemburgban, majd pedig a tárgyalásokat követően sajtótájékoztatót tartott, ahol szóba került a Wagner-csoport szombati lázadása is. 

– Meghallgattuk a katonai szakértőket is, akik inkább kérdéseket fogalmaztak meg, például azt, hogy az orosz destabilizáció szolgálhatja-e az európai érdekeket?

A külügyminiszter emellett kifejtette, hogy a hétvégén a magyar kormány is folyamatosan figyelemmel követte az eseményeket, ugyanis az ilyen típusú események nagyon erőteljesen tudják befolyásolni az egész régió biztonsági helyzetét.

Szijjártó Péter az események folyamatos monitorozása mellett telefonon értekezett az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettesével, Denis Manturovval, illetve Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

– A nap folyamán Sergei Aleinik külügyminiszterrel is konzultáltam, aki tájékoztatást nyújtott az orosz és a belorusz elnök közti egyeztetésekről, illetve a Lukasenka–Prigozsin-paktumról 

– tette hozzá a külügyminiszter, majd hozzátette, hogy a lázadás kapcsán folyamatos tájékoztatást nyújtott Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Dana Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.