Újabb rendkívüli látogatás Kijevben

Ezúttal a kanadai miniszterelnök érkezett a háborúban álló országba, ám nem üres kézzel jelent meg Zelenszkijnél.

Gábor Márton
2023. 06. 10. 18:39
ZELENSZKIJ, Volodimir; TRUDEAU, Justin
Kijev, 2023. június 10. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy együttes nyilatkozat aláírt példányait mutatják fel Kijevben 2023. június 10-én. MTI/AP/The Canadian Press/Frank Gunn Fotó: Frank Gunn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború tavaly februári kitörése óta sorra látogatnak Ukrajnába az országok vezetői. Szombaton Justin Trudeau kanadai miniszterelnök érkezett az ukrán fővárosba, Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. A kanadai delegáció tagja Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter is. Trudeau részt vett az Emlékezés Falánál történő koszorúzáson, amelyen az orosz–ukrán háborúban elesetteket megörökítő fényképeket és feliratok láthatók. A falhoz vezető úton Trudeau egy ponton mélyen leguggolt, hogy belenézzen egy kiégett orosz katonai jármű vázába, amelyet az emlékponton kiállítottak.

A szombati meglepetésszerű látogatás során a miniszterelnök bejelentette, hogy Kanada 375 millió dollárral (128 milliárd forinttal) több katonai támogatást nyújt Ukrajnának annak érdekében, hogy kiszorítsa az orosz hadsereget az ország keleti és déli régióiból.

Trudeau nem árult el részleteket arról, hogy az új támogatást mire fogják költeni. Jelezte azonban, hogy Kanada 2026-ig meghosszabbítja az Egyesítő hadművelet néven ismertet katonai misszióját, és felajánlotta, hogy más országokkal együtt segít az ukrán pilóták kiképzésében. Mindemellett Kanada tízmillió dolláros humanitárius segély küldését is vállalta, illetve ígéretet tettek arra, hogy egy másik, korábban bejelentett 37 millió dolláros összeget átirányítanak Ukrajnának az árvíz okozta károk helyreállítására. A kanadai vezetés szerint Oroszország a felelős a Nova Kahovka-i vízerőmű és a gát lerombolásáért.

 

Oroszország a felelős, Oroszországot ezért felelősségre fogják vonni

 

– fogalmazott Trudeau.

Kanada a háború kezdete óta több mint nyolcmilliárd dollár támogatást adott Ukrajnának, beleértve több mint egymilliárd dolláros katonai segélyt, emellett csatlakozott az oroszellenes intézkedésekhez is. Trudeau emlékeztetett, több mint 2500 céget, 24 magánszemélyt és 17 szervezetet szankcionáltak.

A mostani már a második alkalom volt a háború kezdete óta, hogy Trudeau előre be nem jelentett látogatásra érkezett Ukrajnába. Először tavaly májusban járt a posztszovjet országban, akkor újra megnyitotta a kijevi kanadai nagykövetséget.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy együttes nyilatkozat aláírt példányait mutatják fel Kijevben 2023. június 10-én (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Frank Gunn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.