Ukrajnában maradhatnak a Wagner-erők? + videó

Jevgenyij Prigozsin lázadása óta először tettek közzé információt az orosz védelmi miniszter hollétéről.

2023. 06. 26. 8:07
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái, miután körbezárták az ukrajnai orosz katonai mûveleteket irányító központot Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij Fotó: Arkagyij Budnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ellátogatott az ukrajnai frontra és meghallgatta az orosz fegyveres erők nyugati csoportosításának jelentését – derült ki az Interfax hírügynökség beszámolójából. 

Ez az első alkalom, hogy a minisztérium beszámolt a hollétéről azóta, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője lázadásba kezdett, és követelte Sojgu, valamint a hadsereg vezérkari főnökének, Valerij Geraszimovnak az eltávolítását. Moszkva ugyanakkor nem tette közzé a védelmi miniszter látogatásának időpontját.

A jelek szerint a Wagner-erők továbbra is tevékenykednek az ukrajnai konfliktusövezetekben, miközben vezetőjük tartózkodási helye tisztázatlan. 

Miután visszafordította erőit szombat este Moszkva irányából, Prigozsin beleegyezett, hogy Belaruszba vegye az irányt.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója elmondta, hogy nem látja a Wagner-csoport kivonulását a luhanszki régióból, ahol a fő erői összpontosulnak.

Értelmezésem szerint még nincs új logisztikai tervük. Ki kell várni és fel kell mérni az orosz hadseregben bekövetkező lehetséges változásokat

mondta a Bloomberg amerikai gazdasági portálnak adott interjúban. Mihajlo Podoljak hozzátette: a zsoldoscsoport sokkal agresszívebb és kompetensebb a harctereken.

Borítókép: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái, miután körbezárták az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központot Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.