Uniós csúcs: az EU elkötelezett az illegális migráció kiváltó okainak kezelése mellett

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy megtörje az emberkereskedők és az embercsempész-hálózatok üzleti modelljét, továbbá elkötelezett az illegális migráció kiváltó okainak kezelése mellett, hogy jobban tudja irányítani a migrációs beáramlást, és elkerülje, hogy bárki életveszélyes útra induljon – jelentette ki az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken.

Magyar Nemzet
2023. 06. 30. 17:17
MICHEL, Charles
Brüsszel, 2023. június 30. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek második napi tanácskozása után Brüsszelben 2023. június 30-án. Az uniós tagállami vezetõk a migrációs és menekültügyi reformról tanácskoztak. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert Fotó: Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos EU-csúcsértekezlet végén tett – a tagországok állam-, illetve kormányői által jóváhagyott – úgynevezett elnöki nyilatkozatban Charles Michel kiemelte: a migráció olyan európai kihívás, amely európai választ igényel.

Közölte: a migrációval kapcsolatban számos előrelépést történt az elmúlt hónapokban, a tagállamok egyebek mellett megállapodtak abban, hogy a nemzetközi joggal összhangban fokozzák erőfeszítéseiket minden területen, minden migrációs útvonal mentén a kialakult helyzet kezelésére. Az Európai Bizottság ezzel egy időben „folytatja az uniós finanszírozás mozgósítását célzó munkáját a migránsok ideiglenes védelmének támogatására”.

Az Európai Tanács elnöke arról tájékoztatott, hogy Lengyelország és Magyarország az új migrációs és menekültügyi EU-paktummal kapcsolatban a csúcsértekezleten kijelentette: olyan közös álláspontra kell jutni a hatékony migrációs és menekültügyi politikával kapcsolatban, amely szerint a szolidaritási intézkedések keretében a migránsok áthelyezésének és letelepítésének önkéntes alapon kell történnie, és a szolidaritás minden formáját egyformán érvényesnek kell tekinteni. 

A két ország továbbá azt is hangsúlyozta, hogy az uniós paktum nem lehet az illegális migráció potenciális fokozó tényezője – tette hozzá elnöki nyilatkozatában Charles Michel.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek második napi tanácskozása után Brüsszelben 2023. június 30-án. Az uniós tagállami vezetők a migrációs és menekültügyi reformról tanácskoztak (Fotó:MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.