Visszatért hat és fél órás űrsétájáról a két orosz űrhajós

Sikeresen visszatért a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) hat és fél órás űrsétájáról a két orosz űrhajós, Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin – jelentette a Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség, amely élőben közvetítette a teljes műveletet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 23. 12:05
BOWEN, Stephen; WHITSON, Peggy; PROKOPJEV, Szergej
Világûr, 2023. május 31. A NASA által közreadott 2023. május 23-i felvétel a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) tartózkodókról. Az Axiom Mission-2 tagjai: Rajjánah Barnavi szaúd-arábiai tudós (elöl, j) és Ali al-Karni szaúd-arábiai pilóta (b2), valamint Peggy Whitson nyugalmazott NASA-asztronauta (b) és John Shoffner amerikai üzletember (elöl, j2). Az ISS-en szolgálatot teljesítõ legénység: az egyesült arab emírségekbeli Szultan an-Nejadi (elöl, j3), Dmitrij Petelin (hátsó sor, b), Andrej Fegyajev (hátsó sor, j2) és Szergej Prokopjev, a Roszkozmosz orosz kozmonautái (hátsó sor, j), valamint Stephen Bowen (hátsó sor, b2) és Woody Hoburg (fehérben), a NASA amerikai asztronautái. A houstoni székhelyû Axiom Space magánvállalat második ûrútjának utasai május 21-én csatlakoztak az ûrállomáson kutatásokat végzõ ûrhajósókhoz, majd május 30-án visszatértek a Földre. MTI/AP/NASA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két kozmonauta egyebek között új nagysebességű rádiós jeladókat szerelt fel az űrállomás két orosz szegmensére, a Zvezdára és a Pojszkra, és kisebb javítások mellett több tudományos kísérletet is elvégeztek.

A Roszkoszmosz amerikai partnere, a NASA azt közölte, hogy a kozmonauták a greenwichi középidő szerint nagyjából csütörtök este kilenc órára fejezték be az összesen hat és fél órás űrsétát. Prokopjev immár hetedszerre tesz űrsétát szerelési munkálatok miatt, Petyelin számára pedig ez volt az ötödik alkalom, hogy elhagyta az ISS belsejét – tájékoztatott a Roszkoszmosz és a NASA.

A két kozmonauta, valamint a NASA asztronautája, Frank Rubio tavaly szeptember 21-én érkezett az ISS-re a Szojuz MSZ–22-es űrhajóval. A tervek szerint az idei év második felében indulnak vissza a Földre a Szojuz MSZ–23-as űrhajóval, amely februárban csatlakozott az ISS-hez.

Küldetésük az eredeti tervhez képest hosszabb lett, miután a Szojuz–MSZ-22-es hűtőrendszerében decemberben feltehetően mikrometeorit által okozott szivárgást állapítottak meg, és idén március 28-án visszahozták a Földre. Küldetése sikeres volt, az ISS-en elvégzett tudományos kutatómunkák eredményeivel tért vissza.

Borítókép: A Nemzetközi Űrállomás személyzete, a hátsó sorban balra Dmitrij Petyelin, jobbra Szergej Prokopjev (Fotó: MTI/AP/NASA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.