Milliószámra dobják ki a Covid-vakcinákat a németek, de még mindig jönnek az uniós megrendelések

Ursula von der Leyen gyanús vakcinabeszerzése miatt eurómilliárdok landolnak a kukában.

Gábor Márton
2023. 07. 11. 20:35
null
Salgótarján, 2022. április 16. Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendõt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. április 16-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország 83 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot dobott ki, és további 120 millió adagot tart jelenleg is a raktárakban, még akkor is, amikor az oltásra jelentkezők száma meredeken csökken az országban.

Az ország egészségügyi minisztériumának adatai szerint Németország 2022 végéig 54 millió adag Covid–19-vakcinát selejtezett le, 2023 első negyedévében pedig további 29 millió adagot.

A valós szám azonban valószínűleg magasabb lesz, ugyanis a minisztérium nem közölt az idei második negyedévre vonatkozó pazarlási adatokat, és azt is hangsúlyozta, hogy a szövetségi államok és az egészségügyi szolgáltatók nem kötelesek jelenteni az oltóanyag-pazarlást.

Ennek megfelelően a Németország által beszerzett összes kidobott koronavírus elleni vakcina teljes mennyisége nem számszerűsíthető

– válaszolt a német szövetségi egészségügyi minisztérium a Politico brüsszeli hírügynökség megkeresésére.

Eközben további 120 millió adag még mindig a raktárakban hever, arra várva, hogy a németek ismét elkezdjék felvenni az oltóanyagokat. Azonban rendkívül kicsi annak az esélye, hogy ez a mennyiség el fog fogyni, ugyanis az EU járványvédelmi hivatalának legfrissebb adatai szerint a június 5-i héten összesen 268 adagot adtak be Németországban. Az azt megelőző három hétben pedig összesen 1462 embert oltottak be.

Bár az oltási arányok ősszel valószínűleg emelkedni fognak, mivel az egészségügyi rendszerek felkészülnek a szezonális fertőzésekre, kevés az esélye, hogy ez érdemben változtasson a pazarlás mértékén. Németország lakossága 83 millió fő, a pandémia tombolása alatt összesen 192 millió oltást adtak be.

Az ezáltal felmerülő költségek szinte biztos, hogy több milliárd euróra fognak rúgni.

Bár a minisztérium nem közölte, hogy milyen típusú oltóanyagokat dobnak vagy dobtak ki, azt azonban elmondta, hogy a 2023 első negyedévének végéig lejárt 29 millió oltóanyagból ötmillió Moderna, 18 millió BioNTech/Pfizer és további hatmillió Novavax volt.

Feltételezve, hogy a 2022 végén lejárt dózisok, valamint a fennmaradó 120 millió fel nem használt vakcina esetében is hasonló a típusok közötti megoszlás, a fel nem használt vakcinák összértéke nagyjából négymilliárd euró lehet a kiszivárgott oltóanyag-vásárlási szerződésekben meghatározott összegek értelmében. 

Az uniós országok, köztük Németország is az Európai Bizottság és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalat között a közelmúltban létrejött egyezséget követően még több oltóanyagra számíthatnak. A blokknak szánt pontos mennyiség nem nyilvános, de a Politicónak nyilatkozó, a bizalmas üléseken részt vevő informátor szerint a következő négy év során 260 millió adag oltást fognak leszállítani az Európai Unió tagállamainak.  

A hatalmas mennyiségű vakcinaszállítmányok és az azokért fizetendő horribilis összeg az egyik sarokköve a koronavírus elleni oltások megrendeléséről szóló botránynak. Az Európai Parlament (EP) koronavírus-világjárvánnyal foglalkozó különbizottsága (COVI) ugyanis korábban úgy döntött, felszólítja Ursula von der Leyent, jelenlen meg előttük nyilvánosan, és tisztázza magát a vakcinabeszerzés körüli korrupciógyanús ügyében.

Brüsszel a koronavírus-járvány kirobbanását követően, 2020-ban 35 milliárd dollár értékben kötött szerződést 1,8 milliárd adag koronavírus elleni Pfizer–BioNTech-oltóanyag megvásárlásáról az amerikai–német gyógyszergyártó céggel.

2021 áprilisában pedig a The New York Times amerikai napilap arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen és az amerikai Pfizer igazgatója, Albert Bourla olyan sms-üzeneteket váltott egymással, amelyek elősegítették a gyógyszercéget hatalmas haszonhoz juttató vakcinabeszerzési megállapodást. A szerződés megkötésének idején, 2020 decemberében pedig az elnök asszony férje, Heiko von der Leyen az Orgenesis nevű gyógyszergyártó cég igazgatója lett, amely szorosan együttműködik a Pfizerrel.

Az amerikai lap cikkének megjelenése után egy újságíró megpróbált nyilvános hozzáférést kérni a szöveges üzenetekhez, s amikor ezeket nem kapta meg, az uniós ombudsmanhoz fordult. Az uniós szerv a hivatali visszaélés tényállását állapította meg, és az üzenetek utáni szélesebb körű kutatásra szólított fel. Az Európai Számvevőszék, az unió költségvetési ellenőrző szerve pedig arról tanúskodott, hogy a vakcinabeszerzésre vonatkozó előzetes tárgyalásokról írt szeptemberi jelentéséhez nem kapta meg a kért információkat az Európai Bizottságtól – részletezte korábban lapunk.

 

A Pfizer tisztségviselőit is büntetnék

Miután azonban egyik uniós intézmény sem tudott eddig fényt deríteni a homályos ügyre, tavaly év végén az Európai Unió független szervezete, az Európai Ügyészség indított vizsgálatot a vakcinák beszerzésével kapcsolatban. 

Ám a bizottság kérése ellenére Albert Bourla nem jelent meg személyesen előttük. 

Az igazgató magatartása miatt a különbizottság azt szorgalmazza, hogy tiltsák ki a Pfizer tisztségviselőit az Európai Parlamentből.

Az erről szóló javaslatot az EP képviselőinek többsége támogatja. 2017-ben már történt hasonló az unió berkein belül: akkor a törvényhozók a Monsanto amerikai vállalat munkatársait zárták ki az uniós testület épületéből.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.