Felháborodást keltett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség döntése + videó

Az emberek szerint az ügynökség aktívan támogatja, hogy Japán tervezetten nukleárisan szennyezett vizet engedjen a környezetbe.

Magyar Nemzet
2023. 07. 09. 12:44
GROSSI, Rafael
Szöul, 2023. július 8. Tüntetõk tiltakoznak Rafael Grossinak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) fõigazgatójának látogatása ellen a szöuli külügyminisztérium épületénél 2023. július 8-án. A NAÜ július 4-én közzétett jelentése szerint összhangban van a nemzetközi elõírásokkal a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai Daiicsi atomerõmû kezelt hûtõvizének óceánba engedése. Grossi szerint a hûtõvíz kibocsátásának "elhanyagolható radioaktív hatása" lenne az emberekre és a környezetre. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun Fotó: Dzson Hon Kjun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai környezetvédelmi minisztérium közleményében elítélte és felfoghatatlannak nevezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) magatartását, miszerint aktívan támogatja és elősegíti, hogy Japán tervezetten nukleárisan szennyezett vizet engedjen a környezetbe.

A terv, amelyet még nyáron kezdenek kivitelezni, aggodalmat kelt Japán szomszédaiban, és Kínát például arra késztette, hogy betiltsa bizonyos élelmiszerek importját Japánból, valamint tüntetések voltak miatta szombaton Dél-Koreában Rafael Grossi NAÜ-vezérigazgató ottani látogatása közben.

Dél-koreai ellenzéki képviselők is tiltakoztak Tokió terve ellen, néhányan éhségsztrájkba is kezdtek. Grossi várhatóan vasárnap a szöuli parlamentben találkozik az ellenzék tagjaival.

Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve jóváhagyta a japán kormány tervét, miszerint a 2011. március 11-i hármas földrengés és szökőár okozta nukleáris katasztrófában megsérült erőmű hamarosan telítődő telephelyén tárolt 1,33 millió tonna szennyezett vizet ártalmatlanítás után a tengerbe engedjék. Az ügynökség kedden közölte, hogy a projekt megfelel a nemzetközi biztonsági előírásoknak, és elhanyagolható hatással lesz a lakosságra és a környezetre.

Borítókép: Tüntetők tiltakoznak Rafael Grossinak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának látogatása ellen a szöuli külügyminisztérium épületénél 2023. július 8-án.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.