Fukusima: vizsgálják a létesítményt a megtisztított, radioaktív hűtővíz tengerbe eresztése előtt

Egy csoport dél-koreai kormányzati szakértő kedden kétnapos látogatásra érkezett a 2011-es földrengést követő szökőárban megsérült fukusimai atomerőműhöz, hogy megvizsgálják azt a vitatott tervet, amelynek alapján a megtisztított, de még mindig enyhén radioaktív hűtővizet a tengerbe engedjék.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 18:56
Nuclear,Plant,In,Japan,At,Night
40118764 Fotó: silverkblackstock Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán kormányzati tisztségviselők és az atomerőművet működtető Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCH) vállalat képviselői a hűtővíz tisztítását végző létesítményeket, a hűtővíz biztonsági ellenőrzését, szállítását és tengervízbe engedését fogják megmutatni a 21 fős dél-koreai küldöttségnek – jelentették be japán tisztségviselők kedden.

A terv heves tiltakozást váltott ki a helyi halászközösségek tagjaiból, akik aggódnak a térség biztonsága és az üzleti hírnevük várható romlása miatt. A szomszédos országok közül Dél-Korea, Kína és a csendes-óceáni szigetek is biztonsági aggályaiknak adtak hangot korábban.

Az enyhén radioaktív hűtővíznek a tengerbe engedése különösen Tokió és Szöul kapcsolataiban vált érzékeny kérdéssé, miután a japán és a dél-koreai kormány a két kelet-ázsiai ország régóta feszült viszonyának mielőbbi rendezésén dolgozik, hogy a Kína és Észak-Korea által jelentett biztonsági fenyegetéshez hasonló nagyobb horderejű kihívásokkal tudjanak foglalkozni.

Ju Guk Hi, a dél-koreai küldöttség vezetője, a szöuli nukleáris biztonságért felelős bizottság elnöke a látogatás első napjának végén újságíróknak hangsúlyozta: a delegációnak több adatra lesz szüksége a végeredmény megállapításához.

Példaként említette az atomerőmű víztisztító rendszerének működési adatait, amelyre azért van szükségük, hogy megállapítsák a hűtővíz tisztítás előtti és utáni radioaktív szennyezettségi szintjét, valamint azt, hogy a víztisztító rendszer valóban biztonságosan működik-e.

Nisimura Jaszutosi japán kereskedelmi és ipari miniszter kedden megígérte: alapos magyarázatot adnak a dél-koreai szakértőknek, és bemutatják a fukusimai hűtővíztárolók és más létesítmények jelenlegi állapotát, valamint az atomerőmű területén zajló építkezéseket is. Hangsúlyozta, hogy a dél-koreai küldöttség látogatásának célja nem a hűtővízzel kapcsolatos terv felülvizsgálata, hiszen azt az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) vizsgálja jelenleg.

A dél-koreai küldöttség tagjai a látogatás második napján, szerdán japán tisztségviselőkkel találkoznak Tokióban, mielőtt pénteken hazautaznának Szöulba.

Az illetékes japán tisztségviselők szerint csak olyan hűtővizet engednek majd a tengerbe, amelyet előtte a törvény által előírt szintre tisztítottak, majd ezt követően nagy mennyiségű tengervízzel felhígítottak. A hűtővizet ezt követően a tengerparttól egy kilométerre engedik a tengerbe egy víz alatti csatornán keresztül, és mivel ez több évtized alatt, folyamatosan ellenőrzött körülmények között zajlik, a japán tisztségviselők szerint ártalmatlan lesz mind az emberekre, mind a tengeri élővilágra nézve.

Tudósok szerint azonban az alacsony szintű trícium és más radioaktív részecskék okozta vízszennyezés hosszú távú hatása még nem eléggé ismert, ezért az alacsony radioaktív szennyezettségű hűtővíz tengervízbe engedését el kellene halasztani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.