Káosz Ausztráliában, előre hozott választások lehetnek

Akár előre hozott választásokat is eredményezhet a lakhatási válság kezelését célzó javaslat körül kialakult parlamenti vita Ausztráliában. Hétfőn Anthony Albanese miniszterelnök az ABC ausztrál rádiónak tett nyilatkozatában azt mondta, elképzelhető, hogy fel kell oszlatni a törvényhozást, de reméli, hogy a javaslat végül átmegy a felsőházon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 31. 12:37
VON DER LEYEN, Ursula; ALBANESE, Anthony
Vilnius, 2023. július 12. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a NATO-tagországok csúcstalálkozójának második napi tanácskozásán Vilniusban 2023. július 12-én. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország munkáspárti kormánya tízmilliárd ausztrál dollár (2310 milliárd forint) értékű lakhatási támogatásra vonatkozó törvénycsomagot nyújtott be, a Zöldek azonban nem engedik át a parlament felsőházán, és módosításokat követelnek, például a bérleti díjakra vonatkozó felső határ bevezetését.

Az ausztrál törvények értelmében a kormánynak joga van feloszlatni a törvényhozás mindkét házát, ha a felsőház kétszer vétóz meg egy olyan javaslatot, amelyet az alsóház már elfogadott, az ellenzék pedig máris azzal fenyegetőzik, hogy másodjára sem szavazzák meg a javaslatot.

A Zöldek júniusban az ellenzéki, jobbközép liberális-nemzeti koalícióval szavaztak annak érdekében, hogy akadályozzák a csomag elfogadását. Bár a Munkáspárt és a Zöldek egyaránt hangoztatják, hogy megoldást kell találni az országban kialakult lakhatási válságra, abban nem értenek egyet, hogy ez miként valósuljon meg.

A munkáspárti kormány által javasolt, tízmilliárd ausztrál dollár értékű alap arra irányulna, hogy évente legalább 500 millió ausztrál dollár értékben adjanak át megfizethető szociális lakásokat, a Zöldek viszont a többi között az albérleti díjak országos befagyasztásáért kampányolnak.

Az országban elvileg 2025 elején tartanának parlamenti választásokat.

Ausztrália történetében mind ez idáig hét olyan választás volt, amelyet a parlament mindkét házának feloszlatása miatt írtak ki, legutóbb – a Liberális-Nemzeti Koalíció kormányzása idején – 2016-ban.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a NATO-tagországok csúcstalálkozójának második napi tanácskozásán Vilniusban 2023. július 12-én (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.