Román sajtó: magyar támogatásra számít Bukarest

A román sajtóban jelentős visszhangja volt Orbán Viktor és Marcel Ciolacu román miniszterelnök találkozójának.

ORBÁN Viktor; CIOLACU, Marcel
Orbán Viktor a román miniszterelnökkel tárgyalt Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bőséges visszhangja volt a román sajtóban Orbán Viktor magyar és Marcel Ciolacu román miniszterelnök szerdai bukaresti informális találkozójának. Az Antena 3 hírtelevízióban Bogdan Chirieac politikai elemző azt mondta, bátor lépés volt a bukaresti kabinet vezetőjének részéről az egyeztetés kezdeményezése. 

A jövő év második felében Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét. A következő hat hónapban kevés esély van a román schengeni csatlakozásra annak ellenére, hogy a jelenlegi elnökséget ellátó Spanyolország minden tőle telhetőt megtesz ennek érdekében

− fogalmazott a szakértő arra utalva, hogy a következő, magyar elnökség alatt kerülhet napirendre a további bővítés kérdése.

A Maszol erdélyi portálnak Illyés Gergely politikai elemző arról beszélt, hogy az a természetellenes, hogy tizenhárom évig nem volt ilyen találkozó. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa szerint sokkal gyakrabban kellene miniszterelnöki szinten is egyeztetni, hiszen Magyarország és Románia esetében szomszédos országokról, stratégiai partnerekről van szó. 

Ne felejtsük el azt sem, hogy Romániában nemrég miniszterelnök-csere történt, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy új lapot nyithatott a kétoldalú viszonyban Marcel Ciolacu. Azért is üzenetértékű a megbeszélés, mert Orbán Viktor tusványosi beszédei általában kisebb vagy nagyobb hullámokat keltenek a román közéletben, a médiában

− hangsúlyozta az elemző. Szerinte nem kellett győzködni egy ilyen bukaresti meghívás elfogadása érdekében a magyar felet. Hozzátette: inkább a román fél volt az elmúlt években tartózkodó.

A román média egyébként összességében tárgyszerűen számolt be Orbán Viktor és Marcel Ciolacu szerdai bukaresti tárgyalásairól. A kormányközeli sajtó elsősorban az infrastruktúrában tervezett közös projekteket emelte ki. A Libertatea idézi az Orbán Viktornak a magyar–román kormányfői találkozó után a Facebookon posztolt idézetét: „Ez egy gyönyörű barátság kezdete.” A portál tényszerűen számol be a két miniszterelnök megbeszéléséről. 

A kormányzó Nemzeti Liberális Párthoz közeli Adevarul és a szintén hatalmon lévő szociáldemokratákhoz húzó Stiripesurse.ro egyaránt címben emeli ki az Orbán Viktor és Marcel Ciolacu tárgyalásain szóba került közös fejlesztési terveket az infrastruktúra területén, így a Bukarest–Budapest-gyorsvasút projektjét. Kiemelték azt is: Magyarország elkötelezett támogatója Románia Schengen-tagságának.

Borítókép: Marcel Ciolacu román kormányfő (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Bukarestben 2023. július 19-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.