Szorosabb kapcsolatot szorgalmaz Oroszországgal a moldovai gagauz autonóm terület új vezetője + videó

Evghenia Gutul fenntartaná a jó viszonyt Törökországgal és Oroszországgal, valamint Moldova szomszédjaival, Ukrajnával és Romániával is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 20. 12:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Evghenia Gutul szerdai beiktatásán megköszönte Ilan Shor kitartó támogatását. Gutul az Ilan Shor vezette Sor párt politikusa. Shor 2019 óta szökésben van, miután hazájában korrupció miatt 15 év börtönbüntetésre és vagyonának lefoglalására ítélték. Jelenleg Izraelben él, Moldova kérvényezte kiadatását.
A Sor pártot a moldovai alkotmánybíróság a múlt hónapban betiltotta, de Ilan Shor jelezte, hogy új politikai tömörülést akar létrehozni. Azt is megígérte, hogy 500 millió eurót fektet be Gagauziában.

Hadd köszönjem meg Ilan Shornak és mozgalmának nemcsak azt, hogy támogatták a jelölésemet, hanem azt is, hogy a Chisinauból érkező nyomás ellenére sem hagytak minket magunkra

 − mondta beszédében Gutul.


 Gutul azt ígérte, hogy fenntartja a jó viszonyt Törökországgal és Oroszországgal, valamint Moldova szomszédjaival, Ukrajnával és Romániával. A gagauz vezető választási kampánya során kilátásba helyezte, hogy diplomáciai képviseletet nyit Moszkvában.

1993 óta először fordult elő, hogy a beiktatáson egyetlen magas rangú chisianui tisztségviselő sem vett részt. A Moldova déli részén található Gagauzia saját törvényhozással és kormányzattal rendelkezik. A terület 140 ezres lakossága türk etnikumú, és többségében az ortodox keresztény vallás követője. Moldova függetlenségének 1991-es kikiáltása óta feszültségek jellemzik a térség és a moldovai kormány kapcsolatát.

Borítókép: Evghenia Gutul beiktatása (Fotó: Facebook, Ilan Shor hivatalos oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.