Zárul a kiskapu: szigorítanak a svédek a migrációs törvényeken

Már nem lesz olyan könnyű Svédországba hozni a családot.

Magyar Nemzet
Forrás: Euractiv2023. 07. 14. 16:56
null
Koppenhága, 2023. január 27. Rasmus Paludan svéd-dán bevándorlásellenes politikus, a Kemény Vonal nevû dán radikális jobboldali párt vezetõje az iszlám szent könyv, a Korán egy példányát égeti egy koppenhágai mecset elõtt 2023. január 27-én. Paludan hat nappal korábban már elégette a Korán egy példányát az Ankarával Svédország NATO-belépésérõl folytatott tárgyalások ellen tiltakozva a Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartott tüntetésen. Tettét számos muszlim országban tüntetéshullám követte. MTI/EPA/Ritzau/Olafur Steinar Gestsson Fotó: Olafur Steinar Gestsson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd kormány a családegyesítésre vonatkozó követelmények szigorítását szorgalmazza, amelynek célja, hogy kevesebb migráns érkezzen az országba. A svéd jobboldali koalíció és a Svéd Demokraták párt bejelentette, hogy támogatják a törvénymódosítást.

A kormány és a Svéd Demokraták továbbra is kiállnak a szigorúbb migrációs törvények mellett. A javaslatok célja a Svédországba érkező menedékkérők számának csökkentése

− mondta Bäckström Johansson, a Svéd Demokraták titkára sajtótájékoztatón.

A törvényjavaslat a humanitárius okok miatti tartózkodási engedélyek megszerzését kívánja megnehezíteni.

A tervezetben az áll, hogy 18-ról 21 évre emelnék a házastársak tartózkodási engedélye megtagadásának korhatárát.

– Ez megfelel az uniós jog által megengedett legmagasabb korhatárnak, reméljük, ezzel több kényszerházasság is megelőzhető lesz  – mondta Maria Malmer Stenergard svéd migrációs miniszter.

Ezzel egyidejűleg megszűnnek azok a kiegészítések, amelyek eddig különböző nehéz körülményekre hivatkozva könnyebben odaítélték a tartózkodási engedélyt a migránsoknak. Ennek helyét a „kivételes okok” elnevezésű kategória venné át, ami sokkal szigorúbb és csak a gyerekekre vonatkozna.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy rendkívül súlyos a helyzet Svédországban. 2015 óta több mint 741 ezer migráns érkezett, csak 2022-ben 102 ezren. A csúcsot  a 2016-os év jelentette, amikor 163 005 bevándorló érkezett északra. A Covid-járvány alatt volt némi visszaesés, de 2020 után újra elkezdett emelkedni a számuk.

Már 2022-ben is arról beszélt az akkori miniszterelnök, Magdalena Andersson, hogy csődöt vallott a bevándorláspolitikájuk, és képtelenek voltak integrálni a migránsokat. A skandináv ország jelentős összeggel támogatja a migránsokat abban, hogy hazatérjenek, ám az elmúlt tíz évben mindössze 46 ember élt ezzel a lehetőséggel.

Több baloldali, ellenzéki politikus is kritizálta az új javaslatot, mondván, hogy nem ez a járható út és uniós szintű migrációs politikára van szükség, hogy a gyermekek jogai ne csorbuljanak. Ám a svéd migrációs miniszter szerint a javaslatok összhangban vannak a nemzetközi joggal, mivel az új szabályok elősegíthetik az integrációt.

Fontos megkövetelni, hogy a rokonaikkal újra egyesülni vágyók el tudják tartani magukat, mert ez is hozzájárul a jobb beilleszkedéshez és a gyorsabb munkavállaláshoz

 – mondta Stenergard.

Borítókép: Rasmus Paludan svéd–dán bevándorlásellenes politikus, a Kemény Vonal nevû dán radikális jobboldali párt vezetője az iszlám szent könyv, a Korán egy példányát égeti egy koppenhágai mecset előtt 2023. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Olafur Steinar Gestsson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.