A diplomácia jelenti a legjobb kiutat a nigeri válságból

A diplomácia jelenti a legjobb kiutat a nigeri katonai hatalomátvétel nyomán keletkezett válságból – közölte kedden Bola Tinubu nigériai elnök a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének augusztus 10-ére tervezett rendkívüli csúcstalálkozója előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 09. 6:08
null
NIGER-FRANCE-POLITICS-COUP-UNREST Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tinubu – aki jelenleg a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) soros elnöki tisztségét is betölti – szóvivője, Ajuri Ngelale közlése szerint úgy fogalmazott, hogy a diplomácia a legjobb út előre a válság rendezésében. Hozzátette, hogy ez az ECOWAS-tagállamok államfőinek konszenzusos álláspontja.

Ngelale elmondta, hogy a csúcstalálkozón messzeható döntéseket fognak hozni az államcsoport további lépéseit illetően. Hangsúlyozta mindemellett, hogy egyetlen lehetőség sem került le a tárgyalóasztalról.

Ngelale egyben közölte, hogy Tinubu újabb pénzügyi szankciókkal sújtotta Nigéria központi bankján keresztül a nigeri hatalomátvételben érintett személyeket és vállalatokat.

Az ECOWAS vasárnapig szabott határidőt a házi őrizetben tartott Mohamed Bazoum nigeri elnök szabadon engedésére és hivatalába történő visszahelyezésére. Ellenkező esetben − figyelmeztetett − a juntának akár katonai beavatkozással kell szembenéznie.

Az országcsoport csütörtökön rendkívüli csúcstalálkozót tervez Abujában, Nigéria fővárosában, hogy a további lépésekről döntsön. Tagállamai a hétvégén ismertették egy lehetséges katonai beavatkozás terveit. A francia RFI rádió kedden arról számolt be, hogy 

az elképzelések között egy 25 ezer fős katonai erő szerepel. 

Nigéria mellett Benin, Szenegál és Elefántcsontpart mutatkozott hajlandónak az akcióban való részvételre. A puccsistákat ugyanakkor az ECOWAS-ból felfüggesztett Mali, Burkina Faso és Guinea biztosította támogatásáról.

 

Borítókép: Tüntetők nigeri zászlót tartanak a magasba Niameyben 2023. augusztus 3-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.