A Duna partján fekvő, Romániához közeli várost támadtak az oroszok

Az ukrajnai dunai kikötők fontos részei voltak a háborús ország gabonaexportjának.

Magyar Nemzet
2023. 08. 16. 9:14
null
Kijev, 2023. július 26. Az oroszok ellen a frontvonalra szánt 1700 harci drón a Kijevben tartott sajtótájékoztatón 2023. július 25-én. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán légierő tájékoztatása szerint orosz katonai drónok támadták meg a Duna torkolatában fekvő Izmajil kikötőjét. A közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint szerdán hajnalban légvédelmi lövéseket lehetett hallani a Romániához közeli ukrán települések, Izmajil és Reni közelében.

Odessza kormányzója hajnalban arra kérte Izmajil lakóit, hogy húzódjanak óvóhelyeikre, egy óra múlva azonban lefújta a riasztást. 

Az ukrajnai dunai kikötők fontos részei voltak a háborús ország gabonaexportjának, a kivitel nagyjából negyede ezeken keresztül folyt. Ám nemrég Oroszország úgy döntött, nem hosszabbította meg a gabonaexport biztonságát garantáló megállapodást Ukrajnával.

Augusztus elején a román határ melletti Izmajil városát szintén orosz dróntámadás érte, ekkor a gabonatárolókat és a kikötői infrastruktúrát érintő támadások még Romániából is látszódtak.

Korábban pedig Reni kikötőjét támadta meg Oroszország, a Duna partján fekvő városban a célpontok között olajtárazók és fegyverraktárak voltak, négy ember sérült meg.

Folytatódott a drónháború

Oroszország eközben bejelentette, hogy ugyancsak szerdán a légvédelmük megsemmisített három ukrán drónt a moszkvai régióval határos Kaluga területén. Az orosz jelentések szerint sem személyi sérülés nem történt, sem anyagi kár nem keletkezett. Ez legalább az ötödik ukrán támadás volt Kaluga régiójában, amelyek közül mindegyiket hatástalanítottak az oroszok.

 

Borítókép: Az oroszok ellen a frontvonalra szánt 1700 harci drón a Kijevben tartott sajtótájékoztatón 2023. július 25-én (Fotó: MTI/AP/Libkos )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.