Lezárta a légterét Niger

A puccsisták katonai beavatkozástól tartanak.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 8:27
null
NIGER-FRANCE-POLITICS-COUP-UNREST Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) helyi idő szerint vasárnap éjféli határidőt szabott a nigeri puccsistáknak a házi őrizetben tartott Mohamed Bazoum elnök szabadon engedésére és hivatalába történő visszahelyezésére,

ellenkező esetben a juntának katonai beavatkozással kell szembenéznie.

Egy vasárnapi televíziós beszédben a puccsisták egyik képviselője arról számolt be, hogy információik szerint egy „külföldi erő” támadást tervez Niger ellen – írja a BBC.

Vasárnap többezres szimpátiatüntetésre került sor a nigeri fővárosban, Niameyben Tchianiék mellett.

Niger két szomszédja, Burkina Faso és Mali korábban figyelmeztetett, hogy bármilyen külső beavatkozást Nigerben hadüzenetként kezelnek. A két ország szintén tagja az ECOWAS-nak, azonban tagságukat katonai hatalomátvétel után felfüggesztették.

A 15 államot tömörítő ECOWAS tagországainak védelmi és katonai vezetése Mali, Burkina Faso, Csád, Guinea és Niger kivételével pénteken a nigériai fővárosban, Abujában találkozott, és több lehetséges intézkedést is elfogadtak, a többi között a nigeri katonai intervenciót, amelyet a térség vezetői számára tett ajánlásként fogadtak el.

Minden, a lehetséges katonai beavatkozással kapcsolatos részletet megtárgyaltunk és pontosítottunk, beleértve az időzítést, a szükséges erőforrásokat, és hogy hol, mikor és hogyan vetünk be katonai erőt

– fogalmazott Abdel-Fatau Musza, az ECOWAS politikai ügyekért, békéért és biztonságért felelős biztosa.

Musza nem említette, hogy az ECOWAS a vasárnapi határidő lejártával megindítaná a katonai támadást, de hozzátette, hogy a nigeri juntának napokon belül vissza kell helyeznie elnöki hivatalába Bazoumot, különben „a katonai vezetést átadjuk a polgári hatóságoknak” – fogalmazott.

Christopher Musa tábornok, nigériai vezérkari főnök arra kérte a térség országainak katonai vezetőit, hogy rendeljenek el mozgósítást, és adjanak meg hadseregeiknek minden szükséges erőforrást, ahogy megállapodtak.

Borítókép: Tüntetők egy nigeri zászlót tartanak a magasba egy tüntetésen Niameyben 2023. augusztus 3-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.