„Putyin a pilóta”: a szankciók ellenére orosz olaj üzemelteti a brit repülők jórészét

London-szerte óriási plakátok hirdetik, hogy a brit kormány valójában támogatja Oroszország exportját.

2023. 08. 22. 15:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

London-szerte óriási hirdetőtáblákat helyeztek el, amelyeken Vlagyimir Putyin orosz elnököt pilótaként, Rishi Sunak brit miniszterelnököt és Jeremy Hunt pénzügyminisztert légiutas-kísérőkként ábrázolják – számolt be róla a Politics.co.uk brit híroldal.

A plakáttal arra hívják fel a figyelmet, hogy becslések szerint húsz brit repülőből egy orosz olajjal működik, vagyis a brit kormány továbbra is támogatja Oroszország legfontosabb exportcikkét a szankciók ellenére.

A brit kormány az ukrajnai háború kitörését követően, 2022 márciusában embargóval sújtotta az orosz olajimportot, a jogszabály még az év végén életbe is lépett. A cégek ugyanakkor szabadon importálhatnak orosz olajból előállított üzemanyagot, feltéve, hogy azt nem Oroszországban finomították.

Ez a jogi kiskapu arra ösztönözte más országok olajfinomítóit, például Indiában vagy Törökországban, hogy még több orosz olajat importáljanak – és eközben természetesen növelték kivitelüket a nyugati országokba, köztük az Egyesült Királyságba. 

A Global Witness nemzetközi civil szervezet által elemzett adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság jelentős mennyiségű repülőgép-üzemanyagot importál három indiai finomítóból. 

Ezen finomítók alapanyagának mintegy negyven százaléka Oroszországból származik, amit máshonnan származó nyersanyaggal kevernek össze, majd az egyveleget olajtermékekké, köztük repülőgép-üzemanyaggá finomítják.

A hirdetőtáblák elhelyezése a Global Witness kampányának a része, amellyel azt az üzenetet kívánják küldeni a brit kormánynak, hogy a kereskedelmük hozzájárul ahhoz, hogy segítsék az oroszokat az ukrajnai háború finanszírozásában.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnököt pilótaként, Rishi Sunak brit miniszterelnököt és Jeremy Hunt pénzügyminisztert légiutas-kísérőkként ábrázolják a Londonban kihelyezett óriásplakátok (Fotó: Twitter.com/Global_Witness)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.