Rasszizmus a munkavállalók bejárásra kényszerítése?

A Los Angeles Times szerint a fekete és színes bőrű alkalmazottak rasszizmusnak vannak kitéve a munkahelyen való személyes megjelenés során.

Gábor Márton
2023. 08. 10. 6:41
home office, otthoni munka Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az otthonról történő munkavégzésről a személyes megjelenésre való átallással a Los Angeles Times amerikai lap szerint azt kockáztatják, hogy a fekete és színes bőrű munkavállalók ki lesznek téve annak a rasszizmusnak, amelyet egyesek személyesen tapasztalnak a munkahelyükön.

A megkérdezett fekete és más színes bőrű munkavállalók döntő többsége ugyanis úgy találta, hogy a távmunka csökkentette a munkahelyi rasszizmust.

Azonban most a lap szerint a munkahelyre való visszatérési kötelezettség nehéz döntésre kényszeríti a dolgozókat. A munkavállalóknak ugyanis választaniuk kell, hogy a mentális egészségüket helyezzék előtérbe vagy a karrierjük érdekében tűrjék meg az őket érő negatív hatásokat. 

A távmunka lehetőségei ugyanis a koronavírus-járvány elmúltával egyre szűkülnek, mivel egyre több vállalat követeli meg, hogy a munkavállalók visszatérjenek az irodába. A lap szerint még a hibrid munkavégzést, azaz a néhány napos bejárást megkövetelő munkahelyeken is hátrányos helyzetbe kerülhetnek a színes bőrűek a karrierépítés szempontjából, mivel sok esetben a távmunkában dolgozókról megfeledkeznek vagy azt feltételezik róluk, hogy kevésbé produktívak, mint a helyben dolgozó társaik.

Az lap által közölt cikk azért különösen érdekes, mert ironikus módon a koronavírus-járvány első heteiben több olyan jelentés is megjelent, amely szerint az otthonról történő munkavégzés rasszista, mivel a fekete és spanyol ajkú munkavállalók kisebb valószínűséggel rendelkeztek olyan munkahellyel, amely lehetővé tette számukra a távmunkát, mint az ázsiai és fehér munkavállalók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.