Visszakövetelik a rézbőrűek nevet az amerikai őslakosok

Az amerikaifutball-csapat politikai nyomásra dobta el a hagyományokat.

2023. 08. 11. 21:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nem várt csavarral az egyik amerikai őslakosokat tömörítő csoport azt követeli, hogy állítsák vissza a Washington Commanders nevét az eredeti Washington Redskinsre – szúrta ki a Breitbart jobboldali amerikai hírportál. Az amerikaifutball-csapat még 2020-ban – a Black Lives Matter (BLM, A fekete életek számítanak) mozgalom csúcspontján döntött úgy baloldali politikai nyomásra, hogy megváltoztatják az 1933 óta használt redskins, azaz rézbőrűek nevet. Ezt követően egy évig a nem túl kreatív Washington Football Team néven futottak, majd tavaly változtattak Commandersre.

Őslakosok egy csoportja most levelet küldött a tulajdonosoknak, amelyben azt követelik, hogy kapja vissza eredeti nevét az egyesület. Azzal érvelnek, hogy a kultúrát nem eltörölni kell, hanem oktatásra lenne szükség (educate, not eradicate – írja az angol szójáték).

 

Ha nem veszel tudomást a történelmedről, akkor arra vagy ítélve, hogy megismételd!

 

– figyelmeztettek.

A csoport petíciót is indított, hogy céljukat a rajongók akaratával támasszák alá, amely cikkünk írásakor már több mint 80 ezer aláírásnál tartott. Egyúttal azzal is megfenyegette a sportegyesületet, hogy készek akár bojkottot is hirdetni ellenük, ahogyan az a Bud Lighttal történt. Emlékezetes, a sörgyártó egy transznemű aktivistával reklámozta termékét, ám az ötlet csúnyán visszafelé sült el. A felháborodott amerikai vásárlók bojkottálták a sört, a fogyasztás több mint 10 százalékkal csökkent, a cég milliárdokat veszített az értékéből.

A Washington Post 2016-os közvélemény-kutatásából egyébként egyértelműen kiderült, hogy 

 

az amerikai őslakosok 90 százaléka egyáltalán nem tartotta sértőnek a rézbőrű kifejezést.

 

– A Washington Redskins csapat, szurkolóink és közösségünk mindig is abban hitt, hogy a nevünk a becsületet, a tiszteletet és a büszkeséget jelképezi – mondták még hét éve a tulajdonosok. 2019-ben újabb kérdőívet készítettek, amely azt vizsgálta, milyen érzést kelt bennük a kifejezés. Az eredmény: a legtöbb válasz a „büszkeség” szóra érkezett. A témát azóta több közvélemény-kutatás is vizsgálta, – még saját Wikipedia-oldala is van a felméréseknek – de abban mind egyetértettek, hogy a többség nem akar névváltoztatást.

Hogy akkor mi változott? Az, hogy a BLM-megmozdulások közepette a változást követelő hangok felerősödtek, a szponzorok pedig azzal fenyegetőztek, hogy kihátrálnak a csapat mögül.

Azért vannak ellenpéldák is, akik megőrizték örökségüket: a Chicago Blackhawks vagy a Kansas City Chiefs nem engedett a nyomásnak.

A névváltoztatási őrület nem csak a sportegyesületeket érte el. Az Egyesült Államokban túl rasszista volt már a palacsintaszirup is, a hazánkban is ismert Uncle Ben’s szósz, a Cream of Wheat gabonapehely, a Land O’Lakes vaj vagy éppen az Eskimo Pie fagylalt is arculatváltásra készül, de a sort még hosszan lehetne folytatni.

Borítókép: Szerezzük vissza a Washington Redskins nevet! – üzeni a plakát (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.